Közélet

Így sztrájkolnak a pedagógusok Szegeden: az első három órát megtartották, 11-től elindult a tényleges munkabeszüntetés

Reggel óta tart a március 16-tól meghirdetett pedagógussztrájk, mint korábban beszámoltunk róla, többek között a Deák Ferenc Gimnázium, az Arany János és a Radnóti is érintett. Mint a Telexnek nyilatkozó Vőneki Ádám, a szegedi Arany János Általános Iskola tanára elmondta, egyelőre három napra tervezik a sztrájkot, az első három tanítási órát mindennap megtartják, aztán 11-14 óra között van a tényleges munkabeszüntetés.

AZ ELSŐ HÁROM TANÍTÁSI ÓRÁT MEGTARTJÁK, 11 ÉS 14 ÓRA KÖZÖTT PEDIG JÖN A TÉNYLEGES MUNKABESZÜNTETÉS

Három napra tervezik a sztrájkot, az első három tanítási órát mindennap megtartják, aztán 11-14 óra között van a tényleges munkabeszüntetés – nyilatkozta a Telex szegedi tudósítójának Vőneki Ádám, a Pedagógusok Szakszervezetének alapszervezeti titkára, a szegedi Arany János Általános Iskola tanára, egyben az intézményi sztrájkbizottság vezetője. Azt, hogy a jövő héten hogyan folytatják, a kormány és a szakszervezet közötti tárgyalások eredményétől teszik függővé.

NEM OKOZOTT FESZÜLTSÉGET A TANTESTÜLETBEN, HOGY 39-EN SZTRÁJKOLNAK, 15-EN PEDIG NEM

Vőneki a portálnak azt mondta, szerinte nem okozott feszültségeket a tanári karban, hogy az iskolában 39-en sztrájkolnak, 15-en pedig nem: tiszteletben tartják egymás véleményét és döntését.

A HÉTEN CSAKIS AZ ÉRETTSÉGI TANTÁRGYAKBAN TARTANAK ÓRÁKAT A DEÁK ÉS A RADNÓTI SZTRÁJKOLÓ PEDAGÓGUSAI

Az ügyben megszólalt két másik szegedi pedagógus is, Erdélyi Eszter, a szegedi Deák Ferenc Gimnázium tanára, a PDSZ megbízottja, illetve Fiedler Judit, a Radnóti Miklós Gimnázium tanára is.

  • Erdélyi szerint még most tanulják, hogyan lehet ilyen esetekben együttműködni, mert korábban nem igazán volt erre példa.
  • Szerinte az előző, figyelmeztető sztrájkhoz hasonló lesz a tanárok részvétele a mostaninál.
  • Szerdán, csütörtökön és pénteken csak az érettségi tárgyakban lesznek óráik a sztrájkolóknak, a jövő héten két napra felfüggesztik a tiltakozást, és úgy tartják meg az órákat, hogy a kötelező ötben százalékos arány meglegyen.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb