Kikapcs

Egy méltatlanul elfeledett szegedi festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Fekete házban

Egy páratlan, elfeledett festőművész, Joachim Ferenc alkotásaiból nyílik kiállítás március 18-án, pénteken 17 órakor a szegedi Fekete házban. A helyi születésű művészt a „holdfény impresszionistájának” nevezik különleges, éjszakai fényeket is megjelenítő stílusa miatt.

JOACHIMOT ELSŐSORBAN AZ IMPRESSZIONIZMUS VILÁGA VARÁZSOLTA EL

Joachim Ferencet, a küzdelmes életű festőt elsősorban szülővárosában, Szegeden tartották számon, azonban sokat élt és állított ki Budapesten, illetve különböző európai városokban is. Ösztöndíjasként élt Párizsban, ahol jó barátságot kötött például Czóbel Bélával is. Joachimot elsősorban az impresszionizmus világa varázsolta el: azon belül is a leszálló éjszaka különleges optikai világa. Ő maga „esthangulatnak” nevezte ezt az átmeneti napszakot.

A KIÁLLÍTÁS EGÉSZEN JÚNIUS 26-IG TEKINTHETŐ MEG

A Fekete házban a 140 éve született művész munkássága előtt tisztelegnek. A tárlaton különleges éjszakai és tengeri tájképek, virágzó fákat ábrázoló festmények, portrék és enteriőrfestmények egyaránt megtalálhatóak – mindannyiuk a Joachim Ferencre jellemző különleges színvilágban.

A kiállítást 2022. március 18-án, pénteken 17 órakor nyitják meg a szegedi Fekete házban. A tárlat június 26-ig megtekinthető minden nap 10-18 óra között.

Forrás és fotók: Móra Ferenc Múzeum

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb