Smart Szeged

Kedden átadják az egymilliárdos Sándorfalva-Ópusztaszer bringautat

2022. március 22-én ünnepélyesen is átadásra kerül a kerékpárút Sándorfalva és Ópusztaszer között – tudtuk meg a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat szerkesztőségünkhöz küldött közleményéből. Az összesen 1 milliárdos büdzséjű, 699,98 millió forintos kormányzati támogatással megvalósuló szakasz ünnepélyes avatásán köszöntőt mond:

  • Révész Máriusz, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztos,
  • Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes,
  • valamint Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke.

TÍZ ÉVET VÁRTAK RÁ A BRINGÁSOK, DE MEGÉRTE

A megépült kerékpárút kiemelt jelentőségű Sándorfalva, Dóc és Ópusztaszer, illetve az egész megye számára, mely több mint tízéves terv, de korábban nem volt rá megfelelő forrás. A 4519 jelű Csongrád-Szeged összekötő út mentén kialakított 17,6 kilométernyi új kerékpárút az országos és a megyei területrendezési tervben kijelölt országos és térségi hálózatba illeszkedik, része az EuroVelo 11 útvonalnak, és számos régebben vagy közelmúltban épült kerékpárúthoz csatlakozik. A beruházás költségeit finanszírozó Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Fenntartható települési közlekedésfejlesztés című, TOP-3.1.1-15 kódszámú felhívásának megfelelően az elkészült kerékpárúton biztonságosan közlekedhetnek a településeken napi rendszerességgel kerékpározók a munkahelyre vagy iskolába a külterületi lakott helyekről, tanyákról, dűlőkből, vagy akár a településközpontokból a kiskerti övezetekbe és a majorokba tartók. “Emellett turisztikai szempontból is jelentős a fejlesztés, ugyanis célunk volt többek közt a természetbarát turizmust kedvelők kiszolgálása, hisz a kerékpárút Sándorfalván a Nádastó Szabadidőparkot, míg Ópusztaszeren a Nemzeti Történeti Emlékparkot érinti, és kapcsolja össze a Tisza menti nevezetességeket a megyeszékhely gazdag turisztikai kínálatával” – írta közleményében a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat.

TÖBB, MINT 1 MILLIÁRD FORINTBÓL VALÓSULT MEG A BERUHÁZÁS

A projektet a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat és a három érintett települési önkormányzat konzorciumi együttműködésben valósította meg 1,040 milliárd Ft költségvetésből. A pályázott és elnyert 699,98 millió Ft támogatási összeghez két alkalommal ítélt meg a Kormány többletforrást: Sándorfalván a külterületen és a lakott területen is bővült a kerékpárút műszaki tartalma az eredeti tervekhez képest. Ennek köszönhetően a Sándorfalva belterületén átvezető szakasz teljesen újjáépült a keskeny, régi kerékpárút helyén. A beruházás építtetői a települési önkormányzatok, a megyei önkormányzat pedig az előkészítési és menedzsmenti feladatokban vállalt szerepet. A sándorfalvi szakasz műszaki átadása 2021. november 16. napján történt meg, míg a forgalomba helyezése 2022. január 11-én. A dóci és ópusztaszeri szakasz műszaki átadása 2021. október 20 -án történt meg, a dóci szakasz forgalomba helyezése 2021. december 6-án, míg az ópusztaszeri szakaszé 2022. január 10-én. A projekt fizikai befejezésének határideje 2022. május 31.

A kerékpárút mentén épült két árnyas pihenőhely is esőbeállóval, asztallal, padokkal, kerékpártámasszal és információs táblákkal, az egyiket a Balástya–Dóc összekötő út keresztezése közelében Ópusztaszer területén, a másikat pedig a sándorfalvi kiskertek II. dűlője keresztezésénél alakították ki. A buszra szállókra gondolva kiépültek az autóbusz-megállók megközelíthetőségét biztosító burkolatok is. A természetbarát turizmus kedvelőinek örömére a kerékpárút jelentős részben a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet területén és a Natura 2000-es hálózat Alsó-Tiszavölgy Különleges Madárvédelmi Területén halad keresztül.

Fotók: Sándorfalva önkormányzata

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb