Közélet

Nemzetközi informatikai diákolimpia: a Dóm sziluettjét ábrázolja a verseny logója, melyre 2023-ban Szegeden kerül sor

Csütörtökön kihirdették az IOI (International Olympiad in Informatics) logóötlet-pályázatának nyerteseit. Az első helyezett a Szegedi Dóm sziluettjét használta fel a logóhoz, mely a jövőre Szegeden megrendezendő nemzetközi informatikai diákolimpiára készül. A rendezvényre négyszáz középiskolás diákot és felkészítő tanárait várják – közölte Solymár Károly Balázs, a digitalizációért felelős helyettes államtitkár csütörtökön Budapesten.

A VERSENY EGYIK RENDEZŐJE A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM LESZ

Mint elmondta, az IOI logóötlet-pályázatának nyerteseit díjazó rendezvényen, az IOI három évtizedes múltra visszatekintő verseny, száz ország középiskolás diákjai mérik össze tudásukat a programozásban. “Óriási dolognak” nevezte, hogy 2023-ban Magyarország ad otthont a versenynek a Digitális Jólét Nonprofit Kft., a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és a Szegedi Tudományegyetem rendezésében.

A VERSENYRE 2023. AUGUSZTUS 28 ÉS SZEPTEMBER 4-E KÖZÖTT KERÜL MAJD SOR

A helyettes államtitkár arról is beszámolt, hogy augusztus 28-a és szeptember 4-e között mintegy 400 tehetséges középiskolás diákot és felkészítőiket várják a versenyre. Mint mondta, a rendező ország feladata, hogy egyedi logót tervezzen, amely képviseli a folyamatosságot, de egyedi, jól felismerhető, modern és magán hordozza a rendező ország sajátosságait. Hozzátette: 2023-ban lesz Neumann János születésének 120. évfordulója is.

A LOGÓVERSENYEN 74 PÁLYAMUNKA KÖZÜL VÁLASZTOTTÁK KI A HÁROM LEGJOBBAT

Solymár Károly Balázs elmondta: a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ötletpályázatot írt ki, hogy az ötleteket a végleges logó elkészítésekor felhasználják. A pályázatra 74 pályamunka érkezett, a zsűri 26-os szűkített listából választotta ki az első három helyezettet, a három nyertes pályamű elkészítőit csütörtökön díjazták, a díjakat Solymár Károly Balázs és Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője adta át.

Harmadik helyezett lett Péceli Tímea Mónika, aki magyar motívumokat használt fel a logóhoz, második helyezett lett Wolcsánszky Krisztián, aki az IOI karikákba álmodta bele a magyar színeket és első helyezést ért el Hartauer Gábor, aki a Szegedi Dóm sziluettjét használta fel a logóhoz.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb