Kikapcs

Először rendezik meg a Bartók Béla Művészeti Napokat Szegeden

Fuvolisták a szegedi vasútállomáson rendezett villámcsődületével kedden délután elkezdődik a Bartók Béla Művészeti Napok, melyet első alkalommal rendez meg a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) művészeti kara – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A négynapos rendezvénysorozat lehetőséget biztosít az SZTE Bartók Béla Művészeti Karának művésztanárai – köztük a magyar zenei élet számos kiváló képviselője – és növendékeik számára, hogy megmutassák magukat, bepillantást nyújtsanak az intézményben folyó magas szintű oktatási munkába.

A fesztivál része a szegedi felsőoktatás centenáriuma alkalmából rendezett ünnepségsorozatnak, de mégsem csak az egyetemi polgároknak, hanem Szeged minden lakójának szól. Éppen ezért nemcsak a kar Fricsay- vagy Liszt-termében, hanem a város különböző pontjain is hallhatók és láthatók lesznek a fellépők. Fanfáregyüttes játszik majd a városháza erkélyéről, rézfúvósok a Reök-palota előtt a Magyar Ede téren, ütősök a Dugonics téren, ahol kórusok is fellépnek, de gitárművészek zenélnek majd a villamoson és a tram-trainen is. Énekesek flasmobja okozhat meglepetést az egyik bevásárlóközpontban, és tubások koncertjébe csöppenhetnek a járókelők a Kárász utcán vagy az Árpád téren.

Esténként a Fricsay-teremben lépnek föl a kar zenekarai, illetve vendégként a Hungaricus együttes, az ünnepi zárókoncertet pedig a Bartók Béla Művészeti Kar oktatói adják. A hagyományteremtő szándékkal megszervezett fesztivál eseményei közül a tudományos programok sem hiányozhatnak: a nyitónapon Nátyi Róbert művészettörténész Bartók Béla és műveinek a képzőművészetre gyakorolt hatásáról tart előadást, a zárónapon pedig Újváriné Illés Máriától Mozart Figaro házassága című operájában megjelenő emberi kapcsolatok színes hálózatáról hallhatnak az érdeklődők.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb