Mindenmás

Napi pakk: elő a bringákkal, irány a Sziki Teljesítménytúra a csillagászati tavasz első napján!

Fagyos lehet még a reggel, de később előbújik a napocska, így akár felavathatjuk az új kerékpárutat is a Sziki Teljesítménytúra alkalmával. Ma kezdődik a csillagászati tavasz, és az időjósok is úgy vélik, végre valóban beköszönt az igazi jó idő. De addig is, jöjjön a várva várt Szeged365 Napi Pakk, mert enélkül és egy jó adag kávé nélkül nem indulhat a szegedi reggel!

SOK BOLDOG NÉVNAPOT KÍVÁNUNK

kedves Klaudia, Irma, Alexandra, Mór, Hubert és Csák!

  • Ma van a Tavaszi napéjegyenlőség, az asztrológiai év kezdete, a csillagászati és meteorológiai tavasz kezdete. Napéjegyenlőségnek (latinul aequinoctium) nevezzük azt, amikor egy égitest mindkét féltekéjén a nappal és az éjszaka hossza megegyezik: ekkor a Nap 90° magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka ezeken a napokon mindenhol ugyanannyi ideig tart. A Földön a márciusi napéjegyenlőség napja március 21. (illetve március 20. ritkán március 19., a naptárrendszer és a Föld mozgásának eltérései miatt). A XXI. században 2011 volt az utolsó olyan év, amikor március 21-én következett be ez az időpont, innentől a század végéig mindig korábban lesz.
  • 128 esztendeje hunyt el Kossuth Lajos, szabadságharcos, államfő, aki a nemzeti függetlenségért, a feudális kiváltságok felszámolásáért, s a polgári szabadságjogok biztosításáért vívott XIX. századi küzdelem legnagyobb alakja volt.
  • 108 éve kezdődött az első nemzetközi műkorcsolya-bajnokság a Connecticut állambeli New Havenben.
  • 1916-ban ezen a napon adta közre Albert Einstein általános relativitáselméletét. Valójában két elméletről van szó:
    – az 1905-ben kidolgozott speciális relativitáselméletről, és
    – az általános relativitáselméletről, amely 1916-ban született meg befejezett formában.
  • Március 20-án született és éppen idén, egy héttel a 72. születésnapja előtt hunyt el William Hurt:
  • 38 gyertya díszeleghet Fernando Torres spanyol futballjátékos, az Atletico Madrid csatárának tortáján.
  • 1990-ben ugyanekkor súlyos autóbalesetet szenvedett a kubai-amerikai énekesnő, Gloria Estefan. Az orvosai sokáig attól tartottak, hogy örökre megbénul.
  • Ma éppen 27 éve, hogy Japán partjainál egy sportbúvár tenger alatti piramisokat fedezett fel.
    A Yonaguni sziget partjainál, nagyjából 30 méteres mélységben található építményekről teljes bizonyossággal állítható, hogy nem természeti jelenségek, emberi munkával készültek. A legnagyobb nagyjából 73 méter hosszú, 25 méter széles és 13 méter magas. A szobrok vagy épületek a tudosók szerint legalább 6000 évesek.

GYÖNYÖRŰ IDŐ ÍGÉRKEZIK, MONDJUK EGY JÓ KIS KERÉKPÁROZÁSRA:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb