Közélet

Harmadik világháborúról beszélt Zelenszkij, váratlan fordulat az orosz-ukrán béketárgyaláson – ez történt, amíg Szeged aludt

Lemaradtál az orosz-ukrán háború legutóbbi történéseiről? Velünk nem: íme a menetrend szerinti Szeged365 összefoglaló, egyben gyorstalpaló a vasárnap esti, hétfő hajnali eseményekről, szegedieknek.

ZELENSZKIJ KÉSZ TÁRGYALNI PUTYINNAL, DE KUDARC ESETÉN HARMADIK VILÁGHÁBORÚ LEHET BELŐLE (SZERINTE)

Zelenszkij kész Putyinnal tárgyalni, de ha szerinte az kudarcot vall, akkor az egy harmadik világháborút hozhat el – az ukrán elnök erről a CNN-nek adott vasárnapi interjújában beszélt. “Minden esélyt fel kell használnunk, hogy legyen lehetőségünk tárgyalni, hogy legyen lehetőségünk Putyinnal beszélni. De ha ezek a kísérletek kudarcot vallanak, az azt jelentené, hogy ez egy harmadik világháború” – magyarázta, majd hozzátette,

  • vannak olyan kompromisszumok, amelyekre független államként nem lehetünk készek”,
  • és „nem lehet csak úgy, erőszakkal rávenni egy másik ország elnökét, hogy elismerjen bármit is.”
Fotó: Aris Messinis / AFP

OROSZ-UKRÁN BÉKETÁRGYALÁSOK: HATBÓL NÉGY KÉRDÉS KIPIPÁLVA?

Váratlan fordulat történt az orosz-ukrán béketárgyaláson, a felek vasárnap hatból négy kérdésben megegyezhettek. “Döntő fontosságú kérdésekben közeledett az orosz és az ukrán fél álláspontja” – jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter vasárnap a Hürriyet című török napilapban megjelent interjúban.

A tárcavezető elmondta, hogy a felvetett hat ügy közül négyben megegyezés született, s úgy vélte, tűzszünetre is van kilátás, amennyiben a felek nem gondolják meg magukat a már eddig eldöntött kérdéseket illetően.

Ibrahim Kalin, a török elnöki hivatal szóvivője korábban – szintén a Hürriyetnek nyilatkozva – azt mondta, a megbeszéléseken:

  • Ukrajna semlegessége,
  • a demilitarizálás és kölcsönös biztonsági garanciák,
  • az orosz fél által „nácitlanításnak” nevezett eljárás,
  • az orosz nyelv használata Ukrajnában,
  • valamint a Donbasz és a Krím státuszának megállapítása van terítéken.

HAZAENGEDTÉK A CSERNOBILI DOLGOZÓKAT

Több mint három hétig nem engedték ki az orosz csapatok a csernobili atomerőmű dolgozóit. Az erőműben tartózkodó 64 dolgozó vasárnap azonban végre távozhatott az objektumból – írja a BBC. Az alkalmazottakat 46 másik dolgozó váltotta az üzemben, akik önként jelentkeztek az üzembe.

OROSZ SIKEREK DONBASZNÁL

“A befejezéséhez közeledik a Donbasz ukrán nacionalista zászlóaljnak az orosz hadsereg általi felszámolása, az orosz egységek a nap folyamán 12 kilométert nyomultak előre” – jelentette ki hadijelentésében Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Konasenkov szerint az orosz hadsereg elérte Nikolszke helység vonalát, és a donyecki egységeivel együtt három oldalról blokád alá vették Szolodke (Szladkoje) falut.

A vezérőrnagy szerint a „nacionalisták” mintegy 60 fegyverest, két harckocsit, három páncélozott harcjárművet, hat tüzérségi ágyút és aknavetőt veszítettek el.

MARIUPOL FELADÁSÁT KÖVETELIK

Az orosz védelmi minisztérium szerint Ukrajnának március 21-én a hajnali órákig kell választ adnia Mariupol átadásáról – írja a RIA orosz hírügynökség. Zelenszkij elnök határozottan kitart amellett, hogy Ukrajna nem fogad el olyan békefeltételeket, amelyek veszélyeztetik a területi integritását, írta meg a Sky News. 

Forrás: MTI, BBC, Index, SkyNews, Origo, Telex

Kapcsolódó cikkek

3 hozzászólás

  1. Visszajelzés: linked here
  2. Visszajelzés: Staccato Handgun
'Fel a tetejéhez' gomb