Szegedi Arcok

Szegediek a világ körül: repülő- és űrorvosnak készül, de a NASA-hoz és a SpaceX-hez is jelentkezett a hatodéves szegedi medikus

Mars kolonizációt szimuláló kutatásban vesz részt, vadászpilótákat tesztelt, 5 nyelven beszél, az egészségtudományok mellett asztrofizikát is tanul – kíváncsi vagy, hogy ki ő? Nem más, mint Babócs Dóra, a Szegedi Tudományegyetem hatodéves medikusa, aki repülő- és űrorvos szeretne lenni, és a közelmúltban jelentkezett a NASA-hoz és a SpaceX-hez is gyakornoknak. Sőt, az elkövetkezendő egy hónapot, egy ösztöndíjnak köszönhetően Los Angelesben tölti sebészeti gyakorlaton.

A Szegedi Tudományegyetem készített interjút Babócs Dóra, hatodéves orvostanhallgatóval, aki hihetetlen módon részt vesz – többek között – egy olyan önkéntes kutatásban is, amelyben Mars missziókat szimulálnak a sivatagban. Mint kiderült, a feladata egy angol nyelvű összefoglaló készítése azokból az anyagokból, amelyeket a szakemberek írnak a kutatás tapasztaltairól.

GYERMEKKORA ÓTA VONZOTTA A CSILLAGÁSZAT

A terjedelmes intrjúból az is kiderült, hogy Dórát gyermekkora óta vonzotta a csillagászat és az űrtudomány. A középiskolát a szegedi Eötvös József Gimnáziumban végezte, majd kémia és biológia emelt szintű érettségit tett. Dóra a szakdolgozatát a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Repülő- és Űrorvosi Tanszékén írta, ahol dr. habil Grósz Andor tábornok lett a mentora és a tanszéken zajló kutatásokban is részt vehetett. Angol nyelvű háttéranyagokat gyűjt és fordít magyarra, egy a közeljövőben kiadni tervezett magyar nyelvű repülő- és űrorvostani tankönyvhöz, amelynek szerkesztése közben az ötleteit is hasznosították. Hipobárikus barokamrai méréseken vett részt, vagyis a repülő-és hajózóállomány személyzetét vizsgálta. Többek között vadászpilótákat tesztelt mentoraival.

NASA, SPACEX, ŰRHAJÓS PROGRAM – TELE VAN TERVEKKEL DÓRA

Ez még nem minden, az interjú szerint Dóra a HUNOR, magyar űrhajós programra is jelentkezett. “Én szerettem volna lenni az első magyar női űrhajós, de sajnos a részvétel felsőfokú diplomához kötött, ami nekem nem lesz meg majd csak a nyárra” – mondta az SZTE hallgatója, aki nem adja fel, később is újra próbálkozik. Más terveiről is beszámolt: a közelmúltban jelentkezett – többek között – a NASA-hoz és a SpaceX-hez is gyakornoknak. “Harmadévben mindkét szemeszterben évfolyamelső voltam, a legmagasabb átlaggal. Ekkor figyelt fel rám Prof. Dr. Rovó László rektor úr, aki azóta is támogatja a tudományos előmenetelemet. Rektor úr és Grósz tábornok úr írta az ajánlóleveleimet” – árulta el Babócs Dóra, aki azért a sebészetet választotta szakterületéül, mert a NASA kutatásai szerint a Földön és a világűrben is minden 100 vészhelyzetből több mint a fele igényelhet sebészi beavatkozást. “Az űrorvoslás multidiszciplináris terület. Előnyt jelent, ha több szakvizsgánk is van, ezért szeretnék a sebészetre és azon belül is a robotsebészetre specializálódni” – ismertette Babócs Dóra, aki a Szegedi Tudományegyetem mellett az angliai The Open University egyetem hallgatója is, ahol asztronómia és bolygótudományok szakon asztrofizikát is tanul, hogy ne „csak” az emberi testről tudjon mindent, hanem az űrben őt körülvevő környezetről is. Kíváncsi vagy még több mindenre? Itt olvashatod el a teljes interjút Dórával.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb