Szegedi Arcok

Szegedről a Vatikánba: először azt hitte, véletlenül hívták meg – rangos felkérést kapott Keszeli Sándor, a szegedi piarista gimnázium tanára

Vatikáni megbízatást, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának égisze alatt működő Katekézis Nemzetközi Bizottságba kapott felkérést Keszeli Sándor, a szegedi piarista gimnázium tanára. A közismert szegedi pedagógussal a Gyula TV készített interjút, melyben elhangzott,

  • hogy először azt hitte, tévedés, amikor felkértek előadásra az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa által szervezett konferencián,
  • a diákok szomjazzák azt, amit a tanárok “életbölcsességnek” hívnak,
  • az idők változnak, a kihívások és a lehetőségek is, nekik pedig erre kell válaszolniuk.

AZT HITTE, TÉVEDÉSBŐL HÍVTÁK MEG

“Először azt hittem, tévedés, amikor felkértek előadásra az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa által szervezett konferencián” – mesélte meghívásának körülményeiről Keszeli Sándor, a szegedi piarista gimnázium tanára. Mint magyarázta, ide a nemzeti püspökkari konferenciák képviselőit hívták meg. Azzal a céllal rendezték, hogy az új kateketikai direktórium tartalmát megismertessék, hogy szemlélete jobban meggyökerezzen a nemzeti egyházakban. “Kétségem volt, én vagyok-e a megfelelő ember, hiszen a frontvonalban, középiskolások között tanítok. Megerősítették, hogy erre a tapasztalatra van szükség” – fejtette ki.

Mint mondta, negyedmagával tartott kerekasztal beszélgetést, a négy előadás gyakorlati oldalról nézett rá arra, mi a katekézis kapcsolata:

  • a plébániai közeggel,
  • az internet világával,
  • az iskolával,
  • és a katekézist megelőző tevékenységgel.

A cél az volt, hogy ezekről a nagyon életbevágó témákról vitázzanak. A munka a Katekézis Nemzetközi Bizottságában folytatódik. Ez egy tizenötfős munkatársi közösség, melynek az a feladata, hogy a Szentszék, s ezen belül az Új Evangelizációért Felelős Pápai Tanács munkáját támogassa. A leköszönő bizottságnak nagy szerepe volt a jelenlegi kateketikai direktórium megfogalmazásában, mint az interjúban magyarázta, nekik is hasonló lesz a feladatuk. “Az idők változnak, a kihívások és a lehetőségek is, nekünk erre kell válaszolnunk” – nyilatkozta.

“A DIÁKOK SZOMJAZZÁK, AMIT ÉLETBÖLCSESSÉGNEK HÍVUNK”

A szegedi tanárnak a kilencvenes évek második felében lehetősége volt Rómában tanulni a szalézi egyetemen. Az a szemlélet, amit ott képviseltek, most jelent meg a direktórium szintjén. Azt vallja, hogy az evangélium az életet szolgálja, az életért van. “Mint középiskolai tanár annak vagyok tanúja, a diákok szomjazzák azt, amit életbölcsességnek hívunk, de nem pusztán magát a tudást, hanem azt, mit ad az evangélium bölcsessége az életükhöz. Bátor a direktórium a hangsúlyok tekintetében, nemcsak utolérte magát a pápai egyetemeken tanítottakhoz képest, hanem előrelépést tett” – magyarázta.

Arra kérdésre, hogy mit hozott haza, azt felelte, kitágult a világ, megismerte egy-egy nemzeti közösség miénktől nagyon eltérő kihívásait, örömeit.

“Megerősítést jelentett, hogy bátran haladjunk tovább az evangelizáló hangsúlyú katekézisben, amit évek óta próbálunk végezni piarista tartományi szinten is. A katekézisünk ad tudást, de az elsődleges cél mégis az, hogy valami elinduljon és megerősödjön a diákokban, hogy mindez az életért van. Figyelünk a kérdéseikre. Ez nemcsak azt jelenti, hogy válaszokat akarunk adni, hanem azt is, hogy teret adunk a kritika kifejezésének. Hogy merik-e felvállalni, nagymértékben függ a légkörtől, és attól, hogyan állok én eléjük. Ha én felvállalom annak a kockázatát, hogy magam is alakuljak istenkapcsolatomban és emberi minőségemben, az evangélium tükrében, akkor várhatom azt, hogy az a szolgálat, amit én teszek, abban ott lesz a krisztusi jelenlét, és ez hat másokra is” – zárta a beszélgetést Keszeli Sándor, a szegedi piarista gimnázium tanára.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Blackberry Dream for sale
'Fel a tetejéhez' gomb