Mindenmás

Lesifotót készített az európai űrtávcső az éppen dolgozó James Webbről, vagyis arról az eszközről, amelyen a szegedi kutatók is fognak dolgozni

Az Európai Űrügynökség űrteleszkópja, a Gaia örökítette meg a Földtől 1,5 millió kilométerre keringő James Webb űrteleszkópot. A nem mindennapi esemény számunkra azért is különleges, mert az egyedülálló eszközön szegedi kutatók is fognak dolgozni. 

Alig egy héttel ezelőtt tette közzé a NASA az első olyan fotót, amelyet a beállított James Webb űrtávcső készített – írja a HVG. Az eszköz – amely hosszú évek kutatómunkája és rengeteg pénz eredményeként készítette el a felvételt –, egy tőlünk 2000 fényévre lévő csillagot kapott le.

LESIFOTÓ KÉSZÜLT A JAMES WEBB-RŐL

Az űrteleszkópról, amely a Földtől nagyjából 1,5 millió kilométerre dolgozik, már készült egy fotó, most pedig az Európai Űrügynökség (ESA) Gaia nevű űrszondája – amely épp azon munkálkodik, hogy háromdimenziós képet készítsen a Tejútrendszerről – fotózta le. Mindez azért volt lehetséges, mert mindkét eszköz ugyanakörül az űrbéli pont körül (L2) kering. A kép február 18-án készült akkor, amikor a készülék napvitorlája nézett a Gaia felé. Emiatt viszonylag kevés fény verődött vissza róla, a szakemberek azonban így is pontosan tudták, hogy a James Webbről van szó. Az ESA szerint a Gaia mostanról már nincs egyedül, lett egy űrbéli barátja.

AZ ŰRTÁVCSŐ, AMELYEN A SZEGEDIEK IS DOLGOZNAK MAJD

Történelmi jelentőségű pillanatoknak lehettünk szemtanúi 2021. december 25-én, európai idő szerint 12:20-kor, amit a világ összes csillagásza lélegzetvisszafojtva várt, akkor indította útjára ugyanis a NASA a valaha épített legnagyobb csillagászati eszközt, amit a világűrbe küldtek, a James Webb-űrtávcsövet. A nem mindennapi esemény számunkra azért is különleges, mert az egyedülálló eszközön szegedi kutatók is fognak dolgozni. Az izgalmas kutatásról Dr. Szalai Tamás csillagász, a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézetének munkatársa mesélt nekünk, aki kutatócsoportjával a szupernóva-robbanásokat és hatásaikat tanulmányozza majd.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb