Smart Szeged

Kerékpártúrával, közlekedésbiztonsági vetélkedőkkel és hatalmas bogrács gulyással ünnepelték meg a Sándorfalva és Ópusztaszer közötti kerékpárút átadását

Kerékpártúrával, közlekedésbiztonsági vetélkedőkkel és hatalmas bogrács gulyással ünnepelték meg kedd délután a sándorfalvi piactéren a Sándorfalva, Dóc, Ópusztaszer településeket és Szegedet összekötő bicikliút ünnepélyes felavatását.

A HIVATALOS ÁTADÓN KÖSZÖNTŐT MONDOTT RÉVÉSZ MÁRIUSZ, FARKAS SÁNDOR ÉS GÉMES LÁSZLÓ

A délelőtti hivatalos átadón köszöntőt mondott Révész Máriusz, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztos, Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, valamint Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke.

AZ ÁTADÓT KÖVETŐEN 150 FŐ RÉSZVÉTELÉVEL STARTOLT EL AZ ALKALOMBÓL RENDEZETT KERÉKPÁRTÚRA

Az átadót követően, ahogy Sebestyén Márton, a Sándorfalvi Építő Kft. ügyvezetője, a rendezvény egyik szervezője elmondta, 150 fő részvételével startolt el a kerékpártúra. A kétkeréken közlekedők három különböző távot tehettek meg: elbringázhattak Szeged határáig, illetve Dócra, vagy az igazán motiváltak egészen Ópusztaszerig tekerhettek.

BOGRÁCSOS GULYÁS ÉS KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI FELADATOK SZÍNESÍTETTÉK A PROGRAMOT

A választott távot teljesítők a sándorfalvi piactérre futottak be, ahol a sportolásban megéhezett résztvevőket bográcsos gulyással várták a szervezők. A délutáni programra megérkeztek a sándorfalvi általános iskola kis nebulói is, akik a jelen lévő rendőrök iránymutatásával különböző kerékpáros feladatok keretében ismerkedhettek meg a biztonságos közlekedés szabályaival.

AZ ELKÉSZÜLT BICIKLIÚT TURISZTIKAI SZEMPONTBÓL IS JELENTŐS

A megépült kerékpárút kiemelt jelentőségű Sándorfalva, Dóc és Ópusztaszer, illetve az egész megye számára. A 4519 jelű Csongrád-Szeged összekötő út mentén kialakított 17,6 kilométernyi új kerékpárút az országos és a megyei területrendezési tervben kijelölt országos és térségi hálózatba illeszkedik, része az EuroVelo 11 útvonalnak, és számos régebben vagy közelmúltban épült kerékpárúthoz csatlakozik. Az elkészült bicikliút turisztikai szempontból is jelentős, ugyanis a beruházás egyik célja a természetbarát turizmust kedvelők kiszolgálása, hisz a kerékpárút Sándorfalván a Nádastó Szabadidőparkot, míg Ópusztaszeren a Nemzeti Történeti Emlékparkot érinti, és kapcsolja össze a Tisza menti nevezetességeket a megyeszékhely gazdag turisztikai kínálatával.

A PROJEKT SORÁN A KERÉKPÁRÚT MENTÉN PIHENŐHELYEKET ALAKÍTOTTAK KI

A kerékpárút mentén épült két árnyas pihenőhely is esőbeállóval, asztallal, padokkal, kerékpártámasszal és információs táblákkal, az egyiket a Balástya–Dóc összekötő út keresztezése közelében Ópusztaszer területén, a másikat pedig a sándorfalvi kiskertek II. dűlője keresztezésénél alakították ki. A buszra szállókra gondolva kiépültek az autóbusz-megállók megközelíthetőségét biztosító burkolatok is. A természetbarát turizmus kedvelőinek örömére a kerékpárút jelentős részben a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet területén és a Natura 2000-es hálózat Alsó-Tiszavölgy Különleges Madárvédelmi Területén halad keresztül.

A beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Fenntartható települési közlekedésfejlesztés című, TOP-3.1.1-15 kódszámú projekt keretében valósult meg. A projektet a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat és a három érintett települési önkormányzat konzorciumi együttműködésben valósította meg 1,040 milliárd Ft költségvetésből. A pályázott és elnyert 699,98 millió Ft támogatási összeghez két alkalommal ítélt meg a kormány többletforrást: Sándorfalván a külterületen és a lakott területen is bővült a kerékpárút műszaki tartalma az eredeti tervekhez képest. Ennek köszönhetően a Sándorfalva belterületén átvezető szakasz teljesen újjáépült a keskeny, régi kerékpárút helyén.

Fotó: Szűcs Péter

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb