Közélet

Kimondták, mikor vetne be atomot Oroszország – ez történt, amíg Szeged aludt

Rakétatámadás ért egy vasútállomást, 15 vonat kisiklott, kitilthatják a G20-ból az oroszokat, Wali köszöni, jól van és tett egy izgalmas nyilatkozatot Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Szeged365 reggeli villámösszefoglaló az orosz-ukrán háború éjszakai és hajnali fejleményeiről.

RAKÉTATÁMADÁS ÉRT EGY VASÚTÁLLOMÁST, 15 VONAT KISIKLOTT

Fontos vasúti csomópontnak számító állomást rombolt le egy orosz rakéta a dnyipropetrovszki Pavlohrádban. A támadás miatt legalább egy ember életét vesztette, 15 vonat kisiklott, és egy pályaszakasz tönkrement.

EKKOR VETNE BE ATOMFEGYVERT OROSZORSZÁG

Oroszország csak akkor vetne be atomfegyvert, ha saját létét érezné veszélyben – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint. Vlagyimir Putyin az orosz nukleáris erők magasfokú készültségbe helyezését február 27-én, a háború negyedik napján rendelte el, többek között a NATO „agresszív kijelentéseire” hivatkozva.

MÉGIS ÉLETBEN VAN WALI

Életben van a korábbi programozó, híres kanadai mesterlövész, Wali, akinek halálhíréről néhány nappal korábban számoltak be orosz források. A Kanadai Fegyveres Erők volt mesterlövésze a CBC News-nak azt nyilatkozta, hogy hétfőn tért vissza egy biztonságos helyre Ukrajnában, miután egy hétig volt a kijevi régió frontvonalában. Orosz oldalakon korábban az a hír terjedt el, hogy Walit 20 perccel azután ölték meg az orosz különleges erők, hogy megérkezett Mariupolba.

„Soha életemben nem láttam Mariupolt” – mondta erre Wali. „Nem értem, miért csinálják ezt, mert ez annyira amatőr” – mondta a mesterlövész.

KITILTHATJÁK A G20-BÓL OROSZORSZÁGOT

Az Egyesült Államok és más nyugati nemzetek fontolgatják Oroszország esetleges kizárását a G20-akból – jelentette a Reuters, és hozzátette, Lengyelország már javasolta az amerikai tisztségviselőknek, hogy váltsák le Oroszországot a csoportban, és „pozitív választ” kaptak.

A G20 a világ 19 jelentős gazdaságát és az egész Európai Uniót tömörítő szervezet, amely 1999 óta létezik, és főleg a globális gazdaságot érintő kérdésekkel foglalkozik. 

Egy ilyen lökés tovább növelné az Oroszországgal szemben érvényben lévő nyugati gazdasági szankciókat, elemzők szerint azonban valószínűleg más kulcsfontosságú G20-országok, köztük Kína, India és Szaúd-Arábia vétózná meg ezt a döntést. 

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb