KözéletSmart Szeged

Ahol az ipar és a kutatás-fejlesztés találkozik: lezárult a Pick Szeged Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem közös projektje

Lezárult a Pick Szeged Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem közös projektje, mely eredményeiről csütörtök délelőtt a Pick Szeged Zrt. Szabadkai úti telephelyén számoltak be a résztvevők a sajtó munkatársainak. A négy éves projekt célja a hagyományos Pick termékek versenyképességének javítása volt, mely során a kidolgozott új termékelőállítási módszereknek és technológiáknak köszönhetően tovább nőtt a termékelőállítási folyamatok hatékonysága.

A PICK SZEGED ZRT. ÉS AZ SZTE HOSSZÚTÁVÚ EGYÜTTMŰKÖDÉST SZORGALMAZ A PROJEKT LEZÁRÁSÁT KÖVETŐEN IS

Takács István, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója elmondta, a cég új szalámigyárat épít Szegeden, a projekt részben ehhez a beruházáshoz kapcsolódott. Mint hangsúlyozta, a vállalat és az egyetem a műszaki-technológia-, folyamat-, termékfejlesztés területén a jelen projekt lezárását követően továbbra is együttműködik. Emellett a cégnek az oktatásban is szoros a kapcsolata az SZTE-vel, mert a magyar élelmiszeriparnak és a Pick Szeged Zrt.-nek is szüksége van a jól képzett szakemberekre.

AZ SZTE TÖBB KARÁRÓL IS RÉSZT VETTEK A KUTATÓK A PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSÁBAN

Csóka Ildikó, az SZTE stratégiai főigazgatója kifejtette, az intézmény törekszik arra, hogy a gyakorlatban is minél inkább hasznosuljanak az egyetemen születő tudományos eredmények. Az SZTE célja, hogy ipari partnereivel minél több közös kutatás-fejlesztési programot megvalósítson. Ezek közül is kiemelkedett a Pick Szeged Zrt.-vel közös projekt, melyben az egyetem természettudomány és informatikai, a gyógyszerésztudományi és a mérnöki karáról vettek részt kutatók – mondta el Csóka Ildikó.

A Pick Szeged Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem konzorciuma a Széchenyi 2020 „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” program keretében 1,711 milliárd forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyert, mely lehetővé tette a GINOP-2.2.1-15-2017-00101 azonosítószámú, „A hagyományos Pick termékek versenyképességének javítása az élelmiszerlánc különböző lépéseinél alkalmazott innovatív megoldások segítségével” elnevezésű projekt megvalósítását. A 2017-ben indult kutatás-fejlesztési program a végéhez ért, és a kidolgozott új termékelőállítási módszereknek, technológiáknak köszönhetően tovább nőtt a termékelőállítási folyamatok hatékonysága, miközben a termékek jól megszokott minősége és érzékszervi tulajdonságai nem változtak. A projekt összköltsége 2,573 milliárd forint volt.

Fotó: Szűcs Péter

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb