GasztroSzegedi Arcok

Smoke ‘n Charm, az ÁRKÁD-dal szemben: PapaChef lefüstöli a fejed, indul a szegedi BBQ orgia!

Mi történik, ha összeáll a fickó, aki egy személyben durrantotta be a szegedi gasztroforradalmat, a szegedi csaj, aki tűz helyett parázsról pattant és hozzájuk csatlakozik egy bbq és grill chef, aki nemrég még Marbellán készített szaftos BBQ fogásokat? Smoke ‘n Charm, de itt most nem a régi VW dízelekre gondolunk, hanem egy barbecue zarándokhelyre, ami ezentúl az ÁRKÁD Szegeddel szemben füstöli szanaszét a szürke hétköznapokat. Kovács Gergő, alias PapaChef, Simicz Heni, a Parázs Varázsa bloggere és Makai János grill és BBQ chef – aki nem mellesleg a Partizán BBQ szerkesztője is – szerda délután úgy beröffentették a szmókert a Londoni körúton, hogy kis híján tűzoltósági riasztás lett belőle, mi pedig elkészítettük a Szeged365 történetének azon interjúját, amelyben legtöbbször szerepelt a f@sza kifejezés.

Nem véletlenül.

Irtó f@sza dolog úgy szétfüstölni Szeged belvárosát, hogy közben élő downtempo DJ szettek mennek a kertben plusz Kovács “Papa” Gergő ugrál a torkodon azzal, hogy igyál vele még egy sört. A PapaChef’s Smoke Garden első próba – és örömsütésén jártunk, ha pedig már ott voltunk, fotóztunk, interjúztunk, füstöltünk, ettünk és megnéztük, van-e sör a csapon (volt).

RENDBEN, DE MIRŐL IS VAN SZÓ?

  • A hely: PapaChef’s Smoke Garden
  • A placc: Szeged, Londoni körút 14. (az ÁRKÁD Szegeddel szemben)
  • A hitvallás by Papa: “Egy hely, tele pozitív rezgéssel és a világ első fűszerével: a füsttel!”
  • Igen, jól sejted: egy olyan gasztrokert, ahol végre igazi offset és drum smokerrel készítik az autentikus BBQ ételeket.

GOTHAM CITY: BATMAN. DETROIT: ROBOCOP. SZEGED: PAPACHEF.

Gergő a szegedi gasztro-őrületknél egy kicsit tényleg szuperhős kategória, gyakorlatilag ő volt az, aki – kis túlzással – helyben kirobbantotta a gasztro-forradalmat. Azóta rengeteg minden történt vele, nyitás, zárás, költözés, siker, kudarc, Covid 1-2-3-4-5… és most ugye, még a háború hatásaival is számolnia kellett. Szerda délután elugrottunk a PapaChef’s Smoke Garden első örömsütésére, ha pedig már ott voltunk, jól kifaggattuk a Papa-sztoriról és a Heniékkel készülő közös újdonságról.

Sz365.: 10-ből 9 helyi gasztroforradalmár “a nagy darab fickó, aki a kézműves burgereket meghonosította Szegeden” mondatot vágja rá, ha meghallja a “Papa” nevet. Hogy kezdődött a PapaChef sztori?

Papa: Gyerekkori vágy volt valami f@sza hamburgerest csinálni. Mindenki azt hitte, hogy lestük, néztük valahonnan, pedig csak szimplán akartunk egy burgerest. Alsóvároson kezdtük pár éve, az üzlettársam egy rendezvényházat akart üzemeltetni, de valamivel ki kellett volna tölteni a hétköznapokat, én meg mondtam, hogy akkor itt az idő, végre lesz egy burgeresünk.

Sz365.: A hely nevét nem írjuk le, már csak azért sem, mert kiszálltál a buliból. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy nagyon durván indult, pár hét telt el és fél Szeged nálatok burgerezett. Mitől döglött a légy?

Papa: “Papa faktor” (nevet), komolyra fordítva a szót, a szív meg a lélek jött be. Meg az, hogy ekkora, 20 dekás húspogácsát akkoriban szegeden nem árultak, gyorsan el is terjedt hogy itt van valami “normális hamburgernek kinéző dolog” amiben vannak f@sza cuccok is. Két és fél évig voltam benne, aztán volt pár személyes ellentét és eljöttem. Volt egy “hagyjuk rá az egész vendéglátósdit vagy mégse” kanyar, aztán…

Sz365.: …megcsináltad a TIK-kel szembeni Kitchen-t, jött egy költözés (erről ITT írtunk), majd voltatok egy kicsit a Hungiban is, végül jött a nagy durranás, a Smoke Garden. Hol tart most a PapaChef-sztori?

Papa: A Smoke Garden – nél fuzionáltuk a füstös és a régi PapaChef vonalat, a töltött, családi tálak már nagyon pörögnek, de most jön az igazi nagy durranás, …mi leszünk a híres dél-alföldi BBQ központ, hashtag, yolo (nevet).

Sz365.: A költözések mellé befutott pár – talán eddig öt, bár már nehéz számolni, főleg ekkora füstben – járványhullám, és most sajnos egy háború is. Gondoltál rá, hogy bedobd a törölközőt?

Papa: Nem sírok a Covid miatt. Relatíve jól vészeltük át, senkit sem kellett elküldeni, sőt, plusz két fővel is bővült a brancs. Sokkal rosszabb viszont a jelenlegi helyzet, elszálltak az alapanyag-árak, egy kicsit bizonytalan most minden szegedi vendéglátós jövőképe.

Sz365.: …és ilyenkor vet be Papa egy zúzós kis stratégiát, egy nagy újdonságot?

Papa: Van egy f@sza kis búboskemencénk, melyet begyújtunk hétvégenként és mindenféle kegyetlen dolgokat művelünk vele, a csülöktől a pacalig. Elég nagy sikere van, kiszedett bennünket a szürke, hétköznapi tételekből. Jön egy filmes hétvégénk, áprilistól pedig minden füstöl, minden gurul. A kertben élő DJ szettek mennek, lazítós, downtempo-s, füstös zenékkel mennek a délutánok és esték.

Sz365.: Ha már füstös zenék, jöjjenek a füstös ízek. Pár hete elkezdtél kooperálni a Parázs Varázsa blog szerzőjével, egyben a szőregi Bánya BBQ ‘n Blues Fesztivál egyik alapító tagjával, Simicz Henivel, amiből az lett, hogy jelenleg is gőzerővel füstöl a kert közepén az ország egyik legtalpraesettebb pitmaster-e. Hogy jött a dolog?

Papa: Heni rám rúgta az ajtót (nevet).

Heni: Felhívtam Gergőt, mondtam neki, hogy már nagyon régóta kooperálok azokkal, akik Szegeden füstölögnek (vagy inkább füstölögnének) plusz egy állandó helyet keresek a BBQ projektjeimnek. Eljöttünk átbeszélni, itt ragadtunk egy teljes délutánra, ennek a jól sikerült beszélgetésnek az eredménye a mai örömsütés is.

Papa: Áprilisban jön a nagy terasznyitásunk, bár most is ki lehet ülni (speciel interjú közben is kint söröztünk), de a kinti pultot 1-2 hét múlva nyitjuk meg.

Heni: Heti szinten lesznek olyan hétköznapok, amikor beröffentjük a smoker-t, ebben PapaChef és a Parázs Varázsa mellett Makai János BBQ és grill chef fog főszerepet vállalni. Nekem a szám nagy és jól szervezek, besegítek, de a Jani nélkül nincs semmi, kell a hármunk szimbiózisa a sikersztorihoz.

Sz365.: Egy valamit mondjatok meg nekem. Itt van Szeged, döngenek a gasztrofesztiválok, ráadásul ha valaki kihúz egy szmókert a Széchenyi térre, ha esik, ha fúj lekaszálja magát, a szegediek imádják a füstös, amcsi ízeket. Ennek dacára hiába érik egymást az éttermek, pizzériák, senki sem mert eddig komolyabban belevágni a barbecue-ba… Miért?

Papa: Macerás. Háttér kell és komoly szakmai tudás.

Heni: Ez egy életérzés, amit át kell tudni adni az embereknek. Tudod mi nem volt meg eddig? Az a fajta szeretet a BBQ irányába, amit mi érzünk. Nem milliós cucc kérdése, mi egy pár tízezres, saját készítésű drum smokerrel is megcsináljuk a show-t, mert szenvedéllyel állunk hozzá.

MÁRCIUSBAN FILMES FOGÁSOK, ÁPRILIS 9-ÉN FÜSTÖS TERASZNYITÁS

Mint Heni és Gergő a fenti interjúban elmondta, a teljes terasznyitás és a BBQ-széria április elején indul, pontosan 9-én, azonban Papa már most hétvégén is készül egy nagy durranással. Emberünk a gasztrománia mellett elég rendesen odavan a filmekért is, ennek örömére jön a Fincsi Filmes Fogások hétvégéje, amelyek egytől-egyig olyan ételek, amelyeket valamelyik filmben fogyasztottak a szereplők. Most hétvégén, ergo március 25-26-27 – én többek között jön:

  • a Bud Spencer-féle “És megint dühbe jövünk” kemencés hagymásbabja,
  • a Ponyvaregény negyed fontos sajtos burger menüje, természetesen Sprite-tal,
  • és az Indul a bakterház szilvalekváros kukoricagombóca is.

TESZNEK RÓLA, HOGY LEGYEN HANGULAT

Amíg Henivel és Gergővel interjúztunk, egy DJ páros adta a hangulatot a kert kellős közepén, akikről mint megtudtuk, tényleg egy párt alkotnak (nem csak a lemezjátszóknál). A Bellegance – Freezer kettős női tagját, Mágori Beát csíptük el pár mondat erejéig, mint mondta, amióta nyitva van a Smoke Garden, itt pörgetik az open air bulikat. Háttérzenét játszanak, a fő vonal a slow és deep house, de szívesen nyúlnak az organic és a kicsit elektrósabb, experimentálosabb tételekhez is. “Mindent szívesen játszunk, amire bólogatnak az emberek” – mondta nevetve, majd hozzátette, az idén minden fesztiválon ott fellépnek, ahol a tribal vonal megtalálható, az Ozora Festival Dragon Nest helyszínét várja a leginkább.

Végül, de nem utolsó sorban jelentjük, hogy hamarosan a napfényes teraszon várja Papa azokat, akik egy egyszerű, de nagyszerű napi menüt tolnának az arcukba 0-tól 100 éves korig.

  • PapaChef’s Smoke Garden
  • Szeged, Londoni körút 14. (az ÁRKÁD Szegeddel szemben)
  • Nyitva: hétfő-csütörtök 10.00-23.00, péntek-szombat 10.00-01.00, vasárnap 10.00-22.00

Fotók: Szűcs Péter

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: บับเบิ้ล
'Fel a tetejéhez' gomb