Szegedi Arcok

A fejlődés útján a Pick Szeged Zrt. – egy 2,5 milliárdos kutatási program zárult le a cégnél

A szalámigyártás teljes folyamatát felölelő, a Szegedi Tudományegyetemmel közös kutatási program zárult le a Pick Szeged Zrt.-nél – közölte csütörtökön a Bonafarm csoporthoz tartozó cég vezérigazgatója Szegeden.

Takács István a 2017 őszén indult, 2,573 milliárd forintos összköltségű projekt eredményeit bemutató sajtótájékoztatón elmondta, a cég új szalámigyárat épít Szegeden, a projekt részben ehhez kapcsolódott.

SZÁMOS KUTATÁS ZAJLOTT A GYÁRNÁL

Mint kiderült, a cégnél és az egyetemen folyó kutatások során:

  • vizsgálták a különféle húsalapanyagok vízleadását,
  • dolgoztak a füstölési eljárás optimalizálásán, ennek érdekében egy tesztüzemet is építettek.
  • A kutatók elvégezték a csak a Pick szalámira jellemző természetes penészkultúra standardizálását, ezzel biztosítva, hogy az új szalámiüzemben gyártott szárazáruk is a hagyományos kiváló minőséget képviseljék majd.
  • A klímatechnológia optimalizálásával a szakemberek olyan megoldásokat találtak, mellyel csökkenthetőek az energiaköltségek.
  • A celofáncsomagolásra és a szalámirúd két végének lezárására automatizált módszert dolgoztak ki,
  • átalakították a szeletelt szalámitermék csomagolását, 14 százalékkal csökkentve a csomagolóanyag-igényt.

AZ OKTATÁSBAN IS SZOROS A KAPCSOLAT

Az SZTE és a Pick munkatársai mindezek mellett foglalkoztak a húskészítmények eltarthatóságának növelésével, valamint új, magasabb hozzáadott értékű húskészítmények kifejlesztésével, azok előállítási technológiájának kidolgozásával is – ismertette a vezérigazgató. Takács István hangsúlyozta, a vállalat és az egyetem a műszaki-technológia-, folyamat-, termékfejlesztés területén továbbra is együttműködik. Emellett a cégnek az oktatásban is szoros a kapcsolata az SZTE-vel, mert a magyar élelmiszeriparnak és a Pick Szeged Zrt.-nek is szüksége van a jól képzett szakemberekre.

Forrás: MTI, Pick Szeged Zrt. Sajtó


    

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb