Közélet

Április 3-án a vidéki nagyvárosok közül Szegeden szavaznának átjelentkezéssel a legtöbben

A szegediek is pénteken 16 óráig jelezhetik, ha nem a lakóhelyük szerinti szavazókörben, hanem egy másik magyarországi településen szeretnének szavazni április 3-án. A Nemzeti Választási Iroda péntek reggeli adatai szerint 140 ezer választópolgár jelezte már, hogy az országgyűlési képviselők választásán és a vele egy napon rendezett népszavazáson a lakóhelyétől eltérő, más magyarországi településen kíván szavazni. A vidéki városok közül ebben a listában Szeged áll az első helyen – írja az MTI.

Hagyományosan a legtöbb átjelentkező a főváros XI. kerületében van, ide már csaknem 5400-an jelentkeztek át, de 4900-an jelentkeztek át a XIII. kerületbe és 4700-an a XIV. kerületbe. Az MTI szerint viszont a főváros mellett a vidéki nagyvárosokban is nagy az átjelentkezés, ebben a listában Szeged áll az első helyen.

VIDÉKEN SZEGEDEN SZAVAZNÁNAK ÁTJELENTKEZÉSSEL A LEGTÖBBEN

Az MTI azt írja, hogy vidéken Szegeden szavaznának átjelentkezéssel a legtöbben, csaknem 3000-en, Győrben pedig jelenleg 2500 átjelentkező van, Debrecenben 2400, Pécsen 2300. A választási eljárási törvény szerint azokban az átjelentkezéssel szavazásra kijelölt szavazókörökben, ahol a névjegyzékben szereplő választópolgárok száma meghaladja az 1500-at, a helyi választási iroda vezetője legkésőbb jövő keddig dönthet úgy, hogy a szavazóköri névjegyzéket több részre bontja. Ebben az esetben a szavazást le lehet bonyolítani egy szavazóhelyiségben, úgy, hogy a választópolgár azonosítását, a szavazólap átadását és a névjegyzék aláírását a szavazatszámláló bizottság tagjai egy szavazóhelyiségen belül több külön helyszínen végzik, vagy úgy, hogy a kijelölt szavazókört a helyi választási iroda vezetője alszavazókörökre bontja, és a szavazást ugyanazon épületen belül több külön szavazóhelyiségben bonyolítják le. Az alszavazókörökben szavazatszedő albizottságok működnek.

HA A NÉVJEGYZÉKBEN SZEREPLŐ VÁLASZTÓPOLGÁROK SZÁMA MEGHALADJA A KÉTEZRET, MINDENKÉPPEN MEG KELL BONTANI A SZAVAZÓKÖRI NÉVJEGYZÉKET

A választási eljárási törvény előírja, hogy ha az átjelentkezéssel kijelölt szavazókörben a névjegyzékben szereplő választópolgárok száma meghaladja a kétezret, mindenképpen meg kell bontani a szavazóköri névjegyzéket. Amikor a helyi választási iroda vezetője dönt arról, hogy megosztja a szavazókör névjegyzékét, arról is határoznia kell, hogy azt hogyan osszák fel: a választópolgárok neve szerinti abc-sorrendben, vagy megyénként és azon belül a választópolgárok neve szerinti abc-sorrendben.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb