Mindenmás

Ronaldo vagy Levente? Ki nem találnád, melyek voltak az elmúlt egy év leggyakrabban adott magyar keresztnevei!

Nyilvánosságra hozta a Belügyminisztérium a 2021-es évben legtöbbet adott utónevek listáját. Az adatokból az derül ki, hogy a legnépszerűbb utónevek a kislányok és a kisfiúk körében is évek óta változatlanok. Legfeljebb az a kérdés, ki szerzi meg adott évben az első helyet:

  • Bencéből, Mátéból vagy Leventéből lesz több idén,
  • esetleg Hannából, Zoéból vagy Lucából?

Ha viszont nem csak a dobogót nézzük, érdekes változások történtek 2020-ról 2021-re az újszülöttek közt gyakori nevek toplistáján.

HANNA ÉS LEVENTE A NYERŐ

2020-ban még a Bence, Máté és a Dominik, illetve a Hanna, Anna és Zoé utóneveket adták leggyakrabban a szülők újszülött gyermekeiknek. 2021-ben az első helyet fiúk körében a Levente foglalta el, második és harmadik helyen maradt a Máté és a Dominik. A lányok esetében megőrizte első helyét a Hanna, csak az Anna és Zoé cseréltek helyet a rangsorban – írja összesítésében a Pénzcentrum.

VÁLTOZÁSOK A TOP 100-BAN: BENCE MÁR CSAK A NEGYEDIK, A PÉTER MÁR NEM MENŐ, EGYRE TÖBB AZ OLÍVIA

A top100-as listán viszont már történtek változások 2020-hoz képest. A fiúnevek körében amíg 2020-ban még a Bence volt a legnépszerűbb, 2021-re a negyedik helyre csúszott a rangsorban. Az Olivér viszont 2020-ban még csak 9. volt, tavaly viszont feljött az 5. helyre. A Péter 2020-ban még felfért a top20-as listára, 2021-ben már nem, de a Nimródnak sikerült visszakapaszkodnia. A lányok esetében ugyanazok a nevek maradtak a top5-ben, mint 2020-ban, viszont a sorrend változott, az Anna a harmadik helyre szorult vissza. 2021-ben kevesebb Zsófia, de annál több Lilien született. Ezek szerint nem csak az Olivérek, hanem az Olíviák is egyre többen vannak. Nagy meglepetés, hogy a sokáig igen népszerű Fanni és Jázmin név már a top20-ba sem fértek bele.

A 100 leggyakrabban választott utónév listája a Belügyminisztérium honlapján érhető el.

AKARSZ LÁTNI PÁR EXTRAVAGÁNS KERESZTNÉV-ÖTLETET? ÍME A TAVALY ELFOGADOTT ÚJ KERESZTNEVEK, KALEDTŐL AZ ALITÁIG

2021-ben 108 új magyar keresztnevet javasolt anyakönyvezésre a magyar utónévbizottság, a Nyelvtudományi Kutatóközpont többek között engedélyezte az Alita (Battle Angel?), a Kaled és a Kassziopeia használatát is, de elkaszálta azt a szülőpárost, akik Lenin után nevezték volna el a kislányukat. Szomorú, de a klasszikus magyar nevek – köztük a Katalin, a Mária vagy a János – egyre inkább kimennek a divatból.

Forrás: BM, Pénzcentrum

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb