Kikapcs

Elgurult a gyógyszer? Kizártak az Európai Év Fája versenyből egy 198 éves orosz tölgyfát

Kizárták az Európai Év Fája versenyből az orosz indulót, egy 198 éves tölgyfát, amelyet Ivan Turgenyev orosz író ültethetett – írta a New York Times nyomán az SZMO, hogy tovább tekerjük a mondatot, Zsolt nevű olvasónk hívta rá a figyelmünket a Szeged365 Társalgó csoportban.

“Nem nézhetjük tétlenül az orosz vezetés példátlan agresszióját egy szomszédos országgal szemben” – indokolták a döntést a szervezők közleményükben, majd hozzátették: „Ez a lépés nem az egyszerű orosz nők és férfiak ellen irányul. Nagyra értékeljük az Orosz Föderáció minden aktív polgárát, aki a szabad civil társadalomért és a természet védelméért küzd.” A lépéssel, azt írják, „az Oroszország elszigetelésére irányuló nemzetközi erőfeszítésekhez” szerettek volna hozzájárulni annak érdekében, hogy véget érjen a háború.

LEGENDÁS FA VOLT: IVAN TURGENYEV ÍRÓ ÜLTETTE, TAVALY EGY HURRIKÁN PUSZTÍTOTTA EL… MOST MEG UGYE, KIZÁRTÁK A VERSENYBŐL

A fa érdekessége (azon túl, hogy áldozatul esett a tomboló konzumidiotizmusnak – a szerk., bocs, szubjektív vélemény volt), hogy anno a nagy orosz író, Ivan Turgenyev ültette, sőt, igazából már nem is létezett, mivel tavaly év végén egy hurrikán pusztította el, de mint az orosz szervező, Szergej Palcsikov levelében írta, “az Önök segítségével másodjára is meghalt”.

A díjat kedden adták át, az év európai fája idén egy 400 éves lengyel tölgyfa lett, amely a szervezők szerint az agresszióval szembeni lengyel ellenállás és az Ukrajnából érkező menekültek szívélyes befogadásának jelképévé vált. A második helyezett egy 250 éves spanyol tölgyfa lett, a harmadik helyet pedig egy 250 éves parafatölgy kapta Portugáliából.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb