Közélet

Pedagógussztrájkkal indult a hétfő a szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban

Pedagógussztrájkkal indult a hétfő a Deák Ferenc Gimnáziumban Szegeden. Az úgynevezett tanári engedetlenségben részt vevő pedagógusok ezentúl nem minden iskolában egyszerre, hanem egy előzetes regisztráció segítségével egymás után sztrájkolnak majd, ezzel tovább folytatva a március 16-án kezdődő munkabeszüntetést – írja a Telex.

Ami a szegedi Deák Ferenc Gimnáziumot illeti, a portál információi szerint a tiltakozók hétfőn délelőtt sajtótájékoztatót tartottak az iskola előtt. Mint a lapnak Erdélyi Eszter tanár, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének megbízottja elmondta, már a hetedik napja, március 16-a óta tiltakoznak. Kiemelte: a munkabeszüntetésben most is betartják azt, hogy a végzős osztályok órái nem maradhatnak el az érettségi tárgyakból.

A Deák 74 fős tanári karából harmincöten sztrájkolnak, míg 27-en szolidaritási nyilatkozatban közölték, hogy egyetértenek a tiltakozással, de most nem akarnak benne részt venni.

A TANÁROK FONTOLGATJÁK, HOGY MÁS ÁLLÁS UTÁN NÉZNEK

Az egyetemi évfolyamán a több, mint harminc tanári pályára készülő társából a végzés után csak ketten kezdtek el tanítani, és később a volt évfolyamtárs-kollégája is elhagyta a pályát – mondta a Telex kérdésére Ótott Noémi, a Deák tanára. Ő is fontolgatja, hogy másféle állást keres, mint sok ismerőse és volt munkatársa tette az elmúlt években. Most arra számít, hogy a sztrájkban való részvétele miatt a negyedével lesz kevesebb a következő havi fizetése, mint máskor, de szerinte ez a legkisebb kellemetlenség, ami nem riasztja vissza a tiltakozástól.

SZEGEDEN 15 OKTATÁSI INTÉZMÉNYBEN KEZDTEK SZTRÁJKOLNI

A Telex azt írja, hogy a március 16-al kezdődő rövid héten Szegeden mintegy 15 oktatási intézményben kezdtek sztrájkolni, a Deákon kívül a Radnóti Miklós Gimnáziumban, és a Tömörkény István Gimnáziumban is, de az utóbbiakban most nem tartanak munkabeszüntetést. A Deák mellett lévő Gedói Általános Iskola 28 dolgozója március 21-én, hétfőn délelőtt tartott polgári engedetlenségi akciót. A Telex információi szerint több szegedi iskolában is egyeztetnek még arról a tanárok, hogyan és mikor folytassák a tiltakozó akciókat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb