Közélet

Fizetésemelést kaptak a parlamenti képviselők: 1,3 millió forint felett a minimumbér

Márciustól több mint 100 ezer forinttal nő minden országgyűlési képviselő fizetése a törvénybe beépített, az átlagkeresetek alakulását követő automatizmus miatt – írja a 24.hu. Kövér László házelnök bruttó 254 ezer forinttal kap többet, az Állami Számvevőszék elnökének pedig havi 424 ezer forint a növekménye. Szeged két (jelenlegi) parlamenti képviselője, B. Nagy László és Szabó Sándor a napokban kapja készhez megemelt fizetését.

A parlamenti képviselők alapilletménye 8,7 százalékkal, azaz 106 ezer forinttal emelkedik, de a különféle szorzóknak köszönhetően a politikusok túlnyomó része ennél jóval nagyobb béremelésnek örülhet. Az emelés pontos mértékét csak a Központi Statisztikai Hivatal jelentése után számolhatta ki a portál, amelyben megállapították, hogy tavaly 438,8 ezer forint volt a bruttó átlagkereset.

A képviselői alapilletményt az előző évi átlagkereset háromszorosában állapítja meg a jogszabály, így ez márciustól 1 millió 316 ezer forintra nő.

Néhány érdekesség, az emelés kapcsán:

  • A képviselői tisztséget is betöltő minisztereken és az államtitkárokon kívül (akik cserében megkapják a miniszteri és államtitkári fizetést is) szinte minden képviselő nagyobb illetményt kap a fenti összegnél, mert már egyetlen bizottsági hely esetén is 1 millió 580 ezer forintos fizetés jár.
  • Több mint 1,8 millió forint dukál a törvényalkotási bizottsági tagság után, illetve annak, aki két bizottságnak is tagja. A bizottsági alelnökök közel 2 millió forintot kapnak, a bizottsági elnökök és frakcióvezető-helyettesek, továbbá a jegyzők (ez együtt több mint 40 képviselő) pedig 2 millió 240 ezret.
  • A hét frakcióvezetőnek, a hat parlamenti alelnöknek és a háznagynak, Mátrai Mártának a 212 ezer forintos emeléssel 2,6 millió forint fölé nő a bére. Kövér László házelnök pedig 254 ezer forintos fizetésemelést kap, ezzel bruttó 3,6 millió forint már a havi illetménye.

A búcsúzó képviselők – például a szegedi B. Nagy László (Fidesz-KDNP), aki nem indult újra a Csongrád-Csanád megye 2-es választókerült jelöltjeként, vagy Szabó Sándor (Egységben Magyarországért), amennyiben nem tudja behúzni a Szeged nagy részét magában tudó 1-est – csak az új Országgyűlés megalakulásáig kapják a megemelt fizetésüket, vagyis nagyjából három hónapig. Ennyivel több lesz a búcsúpénzük, amivel átlagosan fél millió forintot nyerhetnek pluszban.

TEGNAP ÍRTUK: MÉG A MAGAS INFLÁCIÓ ELLENÉRE IS EMELKEDTEK A REÁLBÉREK, A KSH SZERINT BRUTTÓ 467 EZER AZ ÁTLAG

A KSH szerint januárban 467 300 forint volt a bruttó átlagkereset Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi számítása szerint a kedvezmények figyelembevételével számolt 322 100 forint nettó átlagkereset 14,8 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Mindez természetesen még a magas infláció mellett is reálbéremelkedést jelent. A Telex ugyanakkor azt írja, hogy a bruttó kereset mediánértéke 375 800 forint volt, ami 13,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb