Közélet

KSH: Januárban 467 300 forint volt a bruttó átlagkereset hazánkban

A KSH szerint januárban 467 300 forint volt a bruttó átlagkereset Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi számítása szerint a kedvezmények figyelembevételével számolt 322 100 forint nettó átlagkereset 14,8 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Mindez természetesen még a magas infláció mellett is reálbéremelkedést jelent. A Telex ugyanakkor azt írja, hogy a bruttó kereset mediánértéke 375 800 forint volt, ami 13,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Kiemelték, hogy a bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 476 800, a költségvetésben 436 200, a nonprofit szektorban pedig 479 300 forintot ért el, ami a vállalkozások körében 12,5 százalékos, a költségvetésben 12,8 százalékos, a nonprofit szektorban 32,1 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

SZÁMOS ÁGAZATBAN BÉREMELÉS TÖRTÉNT

Mint a Telex írja, a költségvetésben az egészségügyi szakdolgozói béremelésnek, a bírák, ügyészek illetményemelésének, valamint egyes előmeneteli rendszerekben előre ütemezett béremeléseknek köszönhető az emelkedés. A nonprofit szektor jelentős keresetnövekedéséhez elsősorban az járult hozzá, hogy 2021. augusztus elejétől számos oktatási intézmény fenntartója ide sorolódott át a költségvetési szektorból.

óMUNKAERŐHIÁNY ÉS A BÉREK NÖVEKEDÉSE

Virovácz Péter, az ING szenior elemzője megjegyzi, hogy átlag feletti keresetnövekedés mutatkozott az építőipar, valamint a szállítás, raktározás területén, ahol már hónapok óta hallani a rendkívüli munkaerőhiányról, valamint vélhetően itt okozott komolyabb átrendeződést a minimálbéremelés okozta bértorlódás. Szintén hasonló okok miatt láthatunk közel 20 százalékos béremelkedést a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban. A mai adatok tehát egyértelműen alátámasztják azon várakozásunkat, hogy az idei évben bőven kétszámjegyű (15 százalék körüli) bérnövekedést láthatunk majd, köszönhetően a bérrendezéseknek, a minimálbéremelésnek és a munkaerőhiánynak.

TÖBBET KERES A FÉRFI, MINT A NŐ?

2021-ben ismét nőtt a különbség a férfi és a női keresetek között a KSH adatai szerint, a férfiak bruttó átlagkeresete tavaly 8,9 százalékkal 479 159 forintra emelkedett, eközben a hölgyek csak 8,56 százalékos bérfejlesztésnek örülhettek, így a bruttó átlagbér 401 668 forint lett. Mint a Pénzbeszél blog írja, soha nem volt még, hogy ennyire magas, 77.491 forintos különbség legyen a női és férfi átlagkereset között.

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: faceless niches
  2. Visszajelzés: แทงหวย LSM99
'Fel a tetejéhez' gomb