Mindenmás

Indul a zivatarszezon: elsőfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ a megyénkre

A várható jelentős mennyiségű csapadék, illetve a zivatar veszélye miatt több megyére figyelmeztetéseket adott ki csütörtökre és péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat, amit Csongrád-Csanád megye sem úszott meg.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint a sok eső veszélye miatt ma elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a nyugati országrészben Somogy, Tolna és Zala, míg keleten Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben. Péntekre a sok eső veszélye miatt szintén Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

PÉNTEKRE ELSŐFOKÚ RIASZTÁST ADTAK KI A MEGYÉNKRE

Mint a közleményben tovább írják:

  • Baranya,
  • Bács-Kiskun,
  • Békés,
  • Csongrád-Csanád,
  • Hajdú-Bihar,
  • Jász-Nagykun-Szolnok,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg és
  • Tolna megyére pedig zivatarveszély miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Azt írták: délnyugat felől egy mediterrán ciklon csapadékrendszere fokozatosan északkelet felé terjed. Több hullámban várható eső, az ország nagyobb részén jelentős mennyiség is. Éjfélig leginkább a délnyugati területeken várható 24 óra alatt 20 milliméternyi eső, lokálisan 30-40 milliméternyinél több sem kizárt.

MEGDÖRRENHET AZ ÉG AZ ORSZÁG SZÁMOS PONTJÁN

Az Északi-középhegység térségében és az Észak-Alföldön péntekre virradóan lehet meg a 20 milliméternyinél több csapadék. Ezeken a területeken kisebb körzetekben 30-40 milliméternyinél is több eső hullhat. Kiemelték továbbá, hogy elsősorban a Dunántúl déli vidékein a nap második felében az ég is megdörrenhet. Pénteken napközben a Tiszántúlon zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket jégdara, intenzív csapadék és átmeneti szélerősödés is kísérhet – tették hozzá. Kedden a meteorológiai szolgálat még arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt mintegy három hónapban alig esett. Az ország középső részén nagyobb területen is 70-80 milliméternyi fölötti az “anomália”, a hegyvidéki területeken viszont – ahol általában jóval több csapadék hullik – 90-100 milliméternyi csapadék hiányzik a földekről.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb