Közélet

Gyurcsány Ferenc szerint MZP nem volt a legjobb kapitány

“Súlyos vereséget szenvedtünk, súlyos vereséget szenvedett a közös álom arról, hogy milyen Magyarországot szeretnénk” – értékelt a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke hétfőre virradó éjjel az országgyűlési választás eredményeire reagálva.

A DK elnöke szerint ez nem volt demokratikus választás, de az aktív magyar választók legnagyobb többsége ezt a választást ilyen formában elfogadja. Ezt szerinte „bizonyos értelemben” tudomásul kell venni, de azt is mondani kell, hogy „amiben hittünk, amilyennek látni szeretnénk ezt a hazát minél előbb, azt az álmot nem adjuk fel”.

Szerinte felmerül a kérdés, hogy mi a vereség tanulsága, erről biztos sokat fognak még beszélni. Gyurcsány szerint fontos megérteni, „ha valaki csatába megy, nem adhatja fel azt, amit valójában gondol, valamilyen taktikai meggondolásból, nem lehet egy európai, polgári, alapvetően baloldali gondolatú ellenzék olyan programmal sikeres, mely sok tekintetben a jobboldalt, a kormányzó jobboldalt tekinti példának és mintának”. Gyurcsány szerint „a Fidesz alternatívája a baloldalon, a szabadelvű világban, a mérsékelt jobbközép világban, a zöld világban van. Ha valaki nem tud, nem mer, nem akar ilyen politikát folytatni, ha ehhez ilyen vezetőt választ, aki nem tud, nem akar ilyen politikát folytatni, akkor az bukni fog.”

Gyurcsány Ferenc a Márki-Zay Péter által vezetett ellenzéki együttműködésre utalva azt mondta: “a közös hajónak tovább kell mennie”, ugyanakkor egyetértését fejezte ki azokkal, akik szerint a hajó vezetését nem a “legjobb kapitányra” bízták.

További beszédek, értékelések az MZP – Orbán – Lázár háromszögben:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb