Smart Szeged

Újabb mérföldkőhöz ért Szegeden az SZTE ÁJTK felújítása

Látványosan halad előre a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar, Tisza Lajos körúti épületének nagy horderejű felújítása. A munkálatok során 2021 decemberében az egykori kupola új köntösbe öltöztetve visszakerült az épület tetejére, a villámvédelmi csúccsal együtt – ezzel a legmagasabb pontjához ért az SZTE ÁJTK felújítása, amelyet a Kar bokrétaünneppel üdvözölt. Az 1,8 milliárd forintos beruházás néhány hónap alatt azonban újabb mérföldkőhöz ért.

Az épületet 2022. április elsején Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja, Prof. Dr. Trócsányi László, Európai Parlamenti képviselő, az SZTE ÁJTK oktatója, Pálffy Balázs, a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zártkörűen Működő Részvénytársaság operatív vezérigazgató-helyettese, Csóti Ferenc, az SZTE Műszaki Igazgatóságának műszaki igazgatója és Csaba Levente, az SZTE Stratégiai és Fejlesztési Főigazgatóság projektvezetője tekintette meg.

Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja kiemelte: már a felújítás alatt álló épület is jól tükrözi azt, amit a hallgatók, akik ide belépnek, érezni fognak.

Mindenki, aki szeptembertől ide belép, azt fogja látni, hogy azok az emberek, akik ebben az épületben dolgoznak, tanulnak, tisztelik a tradíciókat, és van jövőképük. Tudják azt, hogy milyen tudásra tehetnek szert a Jogi Kar falai között, amelyet már most jól tükröz a felújítás jelenlegi állása. Már látszik az a funkció, amelyet tartalomba öntünk majd. Vagyis, ez az állapot azt mutatja, hogy a megújult oktatási és közösségi terekkel, – amelyek maximálisan a digitalizációra épülnek majd – hallgatóink sikerességét kívánjuk támogatni

– emelte ki az épület bejárása során Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja.

Miután a kupola, melynek átmérője 5,8 méter, magassága a sisakig 5,5 méter, formája pedig a korábbiét idézi, amelyet az 1960-as években az emeletráépítéskor bontottak le, felkerült az intézmény tetejére, rekonstruálták az épület homlokzatát, amelyet 70%-ban már ki is festettek, a toronnyal együtt, amelynek belső burkolása szintén megtörtént. Kialakították az új aulát, ennek a vasalt aljzata és aljzatbetonja is elkészült, amely immár fogadni képes az új, exkluzív burkolatot. Ezt üvegtetővel fedték be, emellett az állmennyezeteket is 90%-ban felújították. A külső bádogos munkálatok befejeződtek.

Felújították a tanácsteremet és a dékáni szobát, a szintén rekonstruált tantermekben pedig 70%-ban már az új lámpákat is elhelyezték. Megtörtént a földszint melegburkolása és vizesblokkok hidegburkolása, jelenleg a folyosószakasz burkolása zajlik. A galéria acélszerkezete elkészült.

A külső nyílászárókat 100%-ban megújultak, a főelosztó a helyére került, az elektromos kábelezés 95%-ban megvalósult, a radiátor cserék 50%-a szintén kész. Szigetelték a pincét, átalakították a gépházakat, beszerelték a galambriasztókat és felszerelték a zászlótartókat is.

Az intézmény bejárásakor Csóti Ferenc, az Egyetem műszaki igazgatója ismertette a részleteket.

Az épület felújítása 2022 nyarán fejeződik be, így az oktatás 2022 szeptemberében méltó módon indulhat újra ott, ahonnan a hallgatók, az oktatók és a Kar vezetői 2019. szeptember 9-én, a viharkár következményeként kiköltözni kényszerültek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb