Mindenmás

Többen meghaltak a kedd reggeli, mindszenti vonatbalesetben (frissítve, videóval)

Kisiklott és oldalára borult a vonat Mindszentnél, kisteherautóval ütközött – írtuk meg reggel 7 után, cikkünk megjelenését követően megérkezett a rendőrség hivatalos közleménye is, tragikus részletekkel. A baleset következtében többen megsérültek és többen meghaltak.

A baleset 2022. április 5-én valamivel 7 óra előtt történt Mindszent belterületén, a Déli utcai vasúti átjáróban (a Déli út és a 4521-es út találkozásánál). Mint a rendőrségi közlemény írja, egy kistehergépkocsi a sínekre hajtott, ahol a Szentesről Hódmezővásárhelyre tartó motorvonattal ütközött. A vonat az ütközés erejétől kisiklott. A balesetben többen megsérültek és többen a helyszínen meghaltak.

A rendőrök a helyszíni szemle és a műszaki mentés idejére az utat teljes szélességében lezárták. A forgalmat a környező utcákra irányítják.

Nem hivatalos forrásokból úgy tudjuk, hogy a kisteherautóban utazó 6 főből 3-an vesztették életüket. A helyszínre mentőhelikopter is érkezett.

FRISSÍTVE: 22 UTAS VOLT A VONATON, KETTEN SÚLYOSAN, NYOLCAN KÖNNYEBBEN SÉRÜLTEK

Az első információk szerint a vonaton 22 utas tartózkodott, közülük ketten súlyosan, nyolcan könnyebben megsérültek – írja reggel 8 előtt kiadott közleményében a MÁV. A baleset bekövetkezésekor a fénysorompó jól működött, a teherautó a tilos jelzés ellenére hajtott a vonat elé, a teherautó utasai közül többen meghaltak.

A helyszínelés és a műszaki mentés miatt várhatóan szerda reggelig Szentes és Hódmezővásárhely között pótlóbuszok közlekednek.

A Hódmezővásárhelyről 7:46-kor Kiskunfélegyházára induló személyvonat (32617) helyett közlekedő pótlóbusz Hódmezővásárhely vasútállomástól várhatóan 8 órakor indul.

A helyszínelés befejezése után az oldalára borult motorkocsit vasúti daruval fogják a sínekre emelni, majd a sérült pálya helyreállítása következik. A munkálatok miatt ezen a szakaszon várhatóan szerda reggelig szünetel a vasúti forgalom.

KATASZTRÓFAVÉDELEM: NÉGY VÁROS TŰZOLTÓI VONULTAK KI

Megérkezett a katasztrófavédelem közleménye, mint írják, a balesethez a hódmezővásárhelyi, a szentesi és a szegedi hivatásos, valamint a mindszenti önkéntes tűzoltókat riasztották. A műszaki mentést a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítja. A helyszínre egy mentőhelikopter is kiérkezett.

ÖT HALÁLOS ÁLDOZAT LEHET

Az első értesüléseink három halálos áldozatról szóltak, idő közben nem hivatalos forrásból úgy értesültünk, öt személy veszthette életét a balesetben. Szintén nem hivatalos információink szerint mindegyik áldozat mindszenti. Úgy tudjuk, a teherautó munkásokat szállított, közülük többen egy család tagjai voltak.

A helyszínen lévő szakemberektől úgy tudjuk, hogy az ütközést követően a kisteherautó megpördült, majd két villanyoszlopot kidöntve a kereszteződés előtt állt meg. A kisiklott motorvonat 60 métert csúszott, majd az árokban landolt.

MTI: ÍGY ALAKULT AZ ELMÚLT 30 ÉV VASÚTI BALESETEINEK SZÁMA

Vasúti balesetek során megsérült és meghalt személyek száma – áll az MTI azon grafikonján, melyet a mindszenti esetet követően adtak ki. Az alábbi infografika az 1990 és 2020 közötti időszak hazai adatsorait dolgozza fel:

HELYSZÍNI VIDEÓN A DRÁMAI BALESET

A Promenad24 szerkesztőségének köszönhetően helyszíni videó is van az esetről, ez pár perce került fel a Youtube-ra:

A hódmezővásárhelyi hírportál egyik riporterétől úgy tudjuk, már két mentőhelikopter is a helyszínen van.

MTI TUDÓSÍTÓ: ÖT HALOTT ÉS TÍZ SÉRÜLT VAN

Fenti értesülésünket erősített meg az MTI is, a helyszínen lévő tudósítójuk szerint öt halott és tíz sebesült van. Úgy tudjuk, a kisteherautóban többek között egy család tagjai utaztak, összesen heten voltak.

MEGSZÓLALT GYŐRFI PÁL

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek elmondta: a baleset helyszínére tíz mentőautó és egy mentőhelikopter érkezett.
Hozzátette: a balesetben öt férfi a helyszínen életét vesztette, a mentők két férfit súlyos sérülésekkel – fej- és végtagsérülésekkel – kórházba szállítottak. A vonaton 11 utas szenvedett jellemzően zúzódásokat, őket megfigyelésre szintén kórházba vitték.

A szóvivő tájékoztatása szerint a baleset sérültjeit a szegedi, a szentesi, a hódmezővásárhelyi és a kecskeméti kórházakba szállították.

EGY CSALÁD UTAZOTT A KISTEHERAUTÓBAN

A balesetben több mint tízen megsérültek, öten pedig a helyszínen meghaltak – írja az OMSZ, ráerősítve korábbi, nem hivatalos értesüléseinkre. Az ütközés következtében a kisteherautó – amelyben heten utaztak, többen közülük egy család tagjai – megpördült és mintegy 20 méterre a kereszteződéstől állt meg, félig lecsúszva a vasúti töltésről. A motorvonat kisiklott, oldalára borult és 60 méterre az ütközés helyszínétől csúszott az árokba. A megpördülő teherautó két villanyoszlopot kidöntött.
A rendőrök a helyszíni szemle és a műszaki mentés idejére az utat teljes szélességében lezárták. A forgalmat a környező utcákra irányítják.

KÖZLEMÉNYT ADOTT KI AZ OMSZ

Tíz mentőautót és mentőhelikoptert is riasztott a Szegedi Mentésirányítás a ma hajnali mindszenti vasúti balesethez, ahol összesen 18 sérültet láttak el a perceken belül helyszínre érkező mentők – adta ki friss közleményét az OMSZ. Mint írták,

  • a tömeges balesetnek minősülő szerencsétlenség felszámolása a legmagasabb szakmai színvonalon történt, 
  • a sérültek gyors osztályzását és ellátását követően, a kárhelyparancsnok négy kórház közt osztotta el a sérülteket, 
  • akik közül többen súlyos sérüléseket is szenvedtek. 

A közlemény szerint öt fő esetében, sajnos csak a halál tényét állapíthatták meg az életmentők. “A sérülteknek mielőbbi felépülést kívánunk, a mentésben résztvevőknek gratulálunk” – zárta sorait az OMSZ.

LÁZÁR JÁNOS RÉSZVÉTET NYILVÁNÍTOTT, ÚJABB RÉSZLETEK DERÜLTEK KI

„Őszinte részvétem az áldozatok családjainak, a sérülteknek mielőbbi felépülést kívánok!” – írja közösségi oldalán a frissen megválasztott hódmezővásárhelyi országgyűlési képviselő, Lázár János, aki a kora reggeli tragikus kimenetű vonatbalesetre reagált. Mint kiderül, a végzetes reggelen a sofőr sógoraival utazott a kisteherautóban.

MEGSZÓLALT A MÁV SAJTÓSZÓVIVŐJE

Minden szabályt betartott annak a motorvonatnak a vezetője, amely egy kisteherautóval ütközött össze kedd reggel 7 óra előtt Mindszent határában egy vasúti átjáróban – közölte a helyszínen a MÁV-Volán-csoport szóvivője. A balesetben öten a helyszínen meghaltak. Biber Anett a Csongrád-Csanád megyei településen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a Kiskunfélegyházáról Hódmezővásárhelyre tartó motorvonat vezetőjének alig maradt ideje fékezni, amikor az átjáróban váratlanul elé hajtott egy kisteherautó. “A fékhatás így már nem érvényesülhetett” – fűzte hozzá.

MEGRÁZÓ VIDEÓN A SÚLYOS BALESET

Kisiklott és oldalára borult a vonat Mindszentnél, kisteherautóval ütközött – írtuk meg reggel 7 után, majd az is kiderült, hogy a súlyos balestben öten elhunytak, és többen megsérültek. Az ütközésről megrázó térkamerás felvétel is készült, amit csak 18 éven felülieknek, és erős idegzetűeknek ajánlunk.

ESTE NYOLC ÓRÁRA SIKERÜLT TALPRA ÁLLÍTANI A KISIKLOTT MOTORVONATOT

Kedd este fél hét körül kezdték meg a kora reggeli minszenti vonatbaleset helyszínének helyreállítását. Mint megtudtuk, este nyolc óra előtt pár perccel a kiérkező szakembereknek végül sikerült a motorvonatot talpra állítani. Korábban Biber Anett, a MÁV-Volán csoport sajtószóvivője kiemelte, hogy a kisiklott motorvonatot daruval kell a sínekre visszahelyezni. Mint kiderült, erre a MÁV saját műszaki mentő darut küldött a vasúton Szolnokról Mindszentre. A helyszínre kiérkező mentőcsapatnak nem volt egyszerű dolga, hiszen a kisiklott motorvonat 20 tonnát nyomott.

Fotók: CSMRFK

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb