Szegedi Arcok

Meghalt a Szegedi Nemzeti Színház volt irodalmi vezetője, a Kossuth-díjas Görgey Gábor

Életének 93. évében meghalt Görgey Gábor Kossuth-díjas író, költő, dramaturg, újságíró, rendező, a nemzeti kulturális örökség egykori minisztere, a Magyar Televízió korábbi művészeti vezetője, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia és az Európai Akadémia alapítója, a Magyar PEN Club volt elnöke – tudatta az MTA hétfő délelőtt az MTI-vel.

GÖRGEY ARTÚR SZABADSÁGHARCOS DÉDUNOKÁJA, AKI A SZEGEDI NEMZETI SZÍNHÁZBAN IS DOLGOZOTT

Sokféle szerepe, szakmája közül mindig is az írást tartotta a legfontosabbnak, amit minden nap gyakorolni kell. Görgey Gábor 1929-ben született Görgey Artúr néven, az 1848-as szabadságharc honvédseregének főparancsnoka a dédnagybátyja volt. Már gimnazistaként jelentek meg versei, ekkor változtatta meg a nevét a Vigília című lap főszerkesztőjének, Sík Sándornak tanácsára.

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító tagja volt, irodalmi pályafutása legalább annyira változatos volt, mint később, közéleti:

  • 1992–1998 között a Magyar Írószövetség elnökségi tagjaként tevékenykedett.
  • 1994-ben a Magyar Televízió művészeti vezetőjévé nevezték ki, pozícióját 1996-ig viselte.
  • Szintén 1994-ben a Magyar PEN Club alelnökévé, 2001-ben elnökévé választotta.
  • Tisztségét 2010-ig viselte. Közben, 2000-ben a Bibó István Közéleti Társaság alelnöke is lett.

1982–1988 között a Szegedi Nemzeti Színház irodalmi vezetője volt, de többször rendezett a Madách Színházban is.

MEDGYESSY PÉTER MINISZTERE VOLT

2002-ben Medgyessy Péter akkori kijelölt miniszterelnök felkérte kormányában a nemzeti kulturális örökség miniszteri posztjának betöltésére. Miniszteri esküjét 2002. május 27-én tette le. 2003-ban, az első kormányátalakítás során távozott pozíciójából. 2004-ig a miniszterelnök kulturális főtanácsadójaként tevékenykedett. 2006-ban az SZDSZ országgyűlési képviselőjelöltje volt. A Fehér Klára irodalmi díj és a Pethő Sándor-díj kuratóriumának tagja volt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb