Kikapcs

Somogyi Könyvtár: posztolj verset az utcára!

A Somogyi Könyvtár is csatlakozott a “Posztolj verset az utcára!” megmozduláshoz, amely a Magyar Költészet Napján, avagy József Attila születésnapján (ma) arra buzdítja a magyarokat, hogy ragasszanak ki egy verset, versrészletet tartalmazó cetlit, matricát, papírfecnit a közterületi hirdetőoszlopokra, járdákra, üzenőfalakra.

A “Posztolj verset az utcára!” megmozdulás egy világraszóló költészeti akció a magyar költészet napján, József Attila születésnapján, április 11-én. “Legyen egy nap a magyar versé, árasszuk el a hirdetőoszlopokat, valódi üzenőfalakat, járdákat, és minden legálisan posztolható felületet versekkel! Lepjük meg egymást és magunkat valami igazán értékessel: a kedvenc verseinkkel” – írják közleményükben a szervezők. Mint írják, a versposztolás egy olyan rendhagyó ünneplés, ami végre összeköt minket. Minden résztvevő egy kicsit hozzátesz a nagy ünnephez, éljen bárhol a világon.

Az elmúlt években a világ több mint 20 országában élő magyarok posztoltak verset több száz helyszínen, elképesztő kreativitással. 

A megmozdulás oldalára feltöltött interaktív térképen az látszik, melyik város, mennyire aktív posztolás terén, a legutóbb, a Covid előtt megtartott 2019-es eseményen Magyarországon Szeged volt a harmadik,

  • a 890 cetlit kiragasztó Vásárosnamény (nem értjük, miért pont ők),
  • és a 489 posztos Budapest után,
  • mifelénk 249-en csatlakoztak az akcióhoz.

Húzzunk bele, legyen Szeged az első 2022-ben, az eredményeket ITT tudod nyomon követni!

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én József Attila születésnapján ünnepeljük. A költő több szálon is kötődött Szegedhez, a Szegedi Tudományegyetemen tanárnak készült, de a Tiszta szívvel című verse miatt kirobbant tiltakozások nyomán Horger Antal professzor eltanácsolta a tanári pályától. A Somogyi Könyvtár mellett a Szent-Györgyi Albert Agóra is megemlékezik a jeles napról, a Verses kert elnevezésű esemény keretein belül – ennek részleteit ITT találod.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb