Kikapcs

„Visszajáró lelkek” Kübekházán: több, mint 10.000 négyzetméteren, közel 500 régészeti jelenséget tártak fel a Móra Ferenc Múzeum szakemberei

Április elején véget ért a Móra Ferenc Múzeum Régészeti Osztályának az eddigi legnagyobb feltárása, ami az idei évhez köthető. A szakemberek Kübekháza közelében február közepe és április eleje között több, mint 10.000 négyzetmétert kutattak át, amelyen közel 500 régészeti jelenség került feltárásra, írta az intézmény Facebook posztjában.

A SZAKEMBEREK NEM TITKOLT CÉLJA, A 2019-BEN TALÁLT KELTA TEMETŐRÉSZLET TELJES FELTÁRÁSA

A Móra Ferenc Múzeum régészei már 2017 óta végeznek Kübekháza közelében feltárásokat, amit korábban a határátkelőhöz vezető közút, az idei évben pedig magának a határátkelőnek az építése tett szükségessé. A szakemberek nem titkolt célja volt a régészeti feltárás során, hogy ráleljenek a 2019-ben bontómunka során talált kelta temetőrészlet folytatására, ami részben sikerült is nekik. Erre utalva kapta a feltárás a „Visszajáró lelkek” Kübekházán címet is. A korábbi temetőrészlet sávjában találtak még egy erősen bolygatott és lelet nélküli sírt, valamint szintén ugyanezen a részen néhány kelta telepjelenséget is megfigyelhettek.

A LELŐHELYEN TALÁLT OBJEKTUMOK AZ ÁRPÁD – KORRA TEHETŐEK

Mint írták a posztban, a lelőhelyen a legtöbb objektum az Árpád-korra keltezhető. A hatalmas kiterjedésű településnek a feltárás most is főleg az ipari részét érintette, mindössze 1-2 épület esetében merülhet csak fel lakófunkció. A feltárás során többek között sarkokba vájt tüzelőberendezések, edényégető kemencék és tüzelőgödrök kerültek elő. Mindezeken kívül szögletes vagy kerek alakú, általában elég sekély karámárokrendszerek kerültek még elő, valamint néhány igen tekintélyes méretű ívelt árok is, melyek talán területhatároló szereppel bírtak.

GAZDAG LELETANYAGRA BUKKANTAK A SZAKEMBEREK

A leletanyagban felbukkantak réteges törésfelületű bogrács- és fazéktöredékek is, melyeken különböző díszítéseket is megfigyelhettek a szakemberek. Mindezek mellett jelentős mennyiségű állatcsont, kő- és őrlőkőtöredékek, illetve tapasztásrögök, valamint a műhelyek közeléből salakrögök kerültek még elő. Az apróleletek közül kiemelhető az egyik kútban talált bronz lemezes pántgyűrű, amely a 13. századra keltezhető.

Forrás és fotó: MFM Régészeti Osztály Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb