Szegedi Arcok

Hónap verdája: az 1920-as évek végének sztárja, egy sárga oldtimer parkol a Dugonics téren – exkluzív Szeged365 interjú a tulajdonosával

Szeged belvárosában járva biztosan megakadt már a szemed azon a gyönyörű, sárga oldtimeren, amely rendszerint a Dugonics téren, a Szegedi Tudományegyetem rektori hivatalának oldalában parkol. Az igazi muzeális értéket képviselő jármű a John Bull Pub tulajdonosához, Csiszár Tamáshoz tartozik, akit telefonon faggattunk ki az autó történetéről.

AZ OLDTIMER EGY 1929-ES FORD A – MODELL

Csiszár Tamás elmondta, az oldtimer már 8-10 éve az étterem tulajdonában van, s megléte ez idő alatt szinte teljesen összeforrt a hely nevével, hiszen a különleges jármű a John Bull Pub viktoriánus hangulatát idézi. Ahogy a tulajdonos elmesélte számunkra, a jármű egy 1929-es Ford A – modell, mely az Amerikai Egyesült Államokból érkezett, OT vizsgával rendelkezik, így hivatalosan is megkapta a muzeális minősítést.

AZ ELSŐ PÉLDÁNYT HENRY FORD RÉGI BARÁTJA, A VILÁGHÍRŰ FELTALÁLÓ, THOMAS EDISON KAPTA MEG AJÁNDÉKBA

A Ford A-modellek forgalmazását 1927. decemberében  kezdték meg, melynek feladata a legendás ős, a T-Modell sikereinek folytatása volt. Érdekesség, hogy az első példányt Thomas Edison, Henry Ford régi barátja kapta meg ajándékba. Az A – modell olcsó, modern és kényelmes konstrukció volt, a kor követelményei szerinti berendezésekkel. Oldaltszelepelt, 3,3 literes, 40 lóerős négyhengeres motor hajtotta, s különlegessége, hogy ennél a modellnél vezette be Henry Ford a mai pedálelrendezést (kuplung, fék, gáz).

A SZEGEDIEK A CSODÁJÁRA JÁRNAK A MUZEÁLIS ÉRTÉKŰ JÁRMŰNEK

Csiszár Tamás azt is elmesélte, nagyon jó érzés hajtani az oldtimert, ugyanakkor nehéz vele közlekedni, mivel nincsenek még benne a modern kor vívmányai, melyek megkönnyítenék a vezetést. Az igazi klasszikusnak számító autó korábban már bemutatkozott oldtimer kiállításokon is, de a szegediek körében is nagy sikert szokott aratni, sokan megállnak például fotózkodni a régi korokat idéző látványos járgánnyal.

Fotó: Szűcs Péter

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb