Szegedi Arcok

Emelkedik a Tisza vízszintje Szegednél, mikor kell majd lezárni a Huszár Mátyás rakpartot? – Kozák Péter, az ATIVIZIG igazgatója elárulta

Mint minden tavasszal, a Huszár Mátyás rakparton most is megfigyelhetjük a Tisza vízszintjének emelkedését, amelyet látva felvetül a kérdés, számíthatunk – e a közeljövőben nagyobb áradásra, ezzel együtt a rakpart lezárására. Erről kérdeztük Dr. Kozák Pétert, az Alsó-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) ügyvezető igazgatóját.

ÁPRILIS 8-ÁN 400 CENTIMÉTERNÉL TETŐZÖTT SZEGEDEN A TISZA VÍZÁLLÁSA

Kozák Péter kérdésünkre elmondta, a Tisza jelenlegi vízállása Szegednél megfelel a tavaszi időszakban elvártaknak. A Felső-Tiszán kialakult árhullám miatt az olvadásoknak és a tavaszi esőzéseknek köszönhetően megemelkedett ugyan a vízszint, mely április 8-án 400 centiméter körül tetőzött, de ezt követően enyhe apadást figyeltek meg a szakemberek.

JELENLEG 368 CM A TISZA VÍZÁLLÁSA SZEGEDNÉL

A vizugy.hu oldal információi szerint jelenleg 368 cm a vízállás Szegednél. Az igazgató szerint a következő napokban ez körülbelül 60-80 centimétert emelkedhet, de a következő egy hétre vonatkozó prognózis alapján nem fogja elérni az 500 centimétert. Mint mondta, ennek oka, hogy a Körösökön és a Maroson nem alakult ki olyan árhullám, ami táplálná, növelné a Tisza vízszintjét nálunk. Ennek ellenére a hullámtér a rakparton víz alá kerülhet, mint ahogy már most is látszódik, hogy a lépcsőket ellepi a folyó vize, de egyelőre semmilyen készültséget nem igényel ez az enyhe emelkedés.

ÁRVÍZVÉDELMI KÉSZÜLTSÉG 650 CM-ES VÍZSZINT ESETÉN VÁRHATÓ

Tehát árvízvédelmi készültség egyelőre nincs kilátásban a Tisza szegedi szakaszán. Az I. fok életbe léptetése 650 centiméteres vízszint esetén történik és az előrejelzések szerint várhatóan nem is érjük el ezt, tehát egyelőre a Huszár Mátyás rakpartot sem kell lezárni Szegeden.

Fotó: Szűcs Péter

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Belcampo Anya scandal
'Fel a tetejéhez' gomb