Szegedi Arcok

Kiss-Rigó László, szeged-csanádi püspök: Az ember akkor dicsőül meg, ha szeretetből tud áldozatot hozni

Nyilván nem a szenvedés az, ami önmagában jelent értéket, inkább az a lelkület, az a szeretet, amellyel Jézus vállalta a vértanúságot. Az ember akkor dicsőül meg, ha áldozatot tud hozni szeretetből – fejtette ki a húsvét alkalmából a hirado.hu-nak adott interjújában Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök.

“Az evangelista leírja az úgynevezett utolsó vacsora jelenetét, ami néhány órával Krisztus letartóztatása, elárulása előtt játszódik. Éppen a sötétség órája volt, amikor Jézus azt mondja, hogy „most dicsőült meg az emberfia”. Így értékeli mindazt, ami előtt áll, a vértanúságát, áldozatát, hogy mindez dicsőség az ő számára. Nyilván nem a szenvedés az, ami önmagában jelent értéket, inkább az a lelkület, az a szeretet, amellyel vállalta a vértanúságot. Az ember akkor dicsőül meg, ha áldozatot tud hozni szeretetből. Ennek valóban van értelme” – emelte ki Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök arra a kérdésre válaszolva, hogy a legsötétebb órában, amikor úgy érezzük, hogy mindenki elhagy minket és végleg összeroskadunk a teher alatt – ahogy Jézus szenvedéstörténetében is láthattuk – mi fordíthatja győzelembe a kilátástalanságot.

AZ EMBER KÉPES CÉLBA JUTNI

“A feltámadásban azt ünnepeljük, hogy a Megváltó valóban megváltott bennünket, azaz lehetőséget adott a haláltól is és a bűn állapotától is megszabadulni. Így az embert képes célba juttatni. Hiszen az ő embersége megmutatta, hogy mi az emberélet célja. Győzelmében részesít minket: aki vele azonosságot, közösséget vállal, az ő sorsában osztozik. Más kérdés, hogy ez mennyire tudatos valakiben, vagy mennyire nem, hogy ki az, aki törekszik erre, és ki az, aki csak spontán módon keresi az igazságot, követve lelkiismeretét, kötelessége teljesítését. Ám nincs más út az emberiség, az emberi történet célba jutására, mint a Megváltó útja” – tette hozzá Kiss-Rigó László arra felhívva a figyelmet, hogy Krisztus áldozata, feltámadása, a húsvét üzenete így válik nyilvánvalóvá a ma emberének számára.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Anya Fernald
'Fel a tetejéhez' gomb