Szegedi Arcok

Szeged365 Húsvét: “Amerikában sokkal nyitottabban kezelik a hitet, míg itthon inkább magánügyként tekintenek rá” – exkluzív interjú Kyle Eckhart-al, a szegedi Golgota gyülekezet lelkipásztorával

Húsvéti ünnepi sorozatunkban az amerikai származású, immár több, mint két évtizede a Napfény városában élő Kyle Eckhart-ot, a szegedi Golgota gyülekezet lelkipásztorát kérdeztük arról, mit jelent számára a húsvét és hogyan ünneplik azt az Amerikai Egyesült Államokban.

A SZOKÁSOK LEHETNEK ELTÉRŐEK, DE AZ ÜZENET, A HÚSVÉT JELENTŐSÉGE UGYANAZ

A húsvét Isten szeretetére emlékeztet bennünket. Ez a szeretet köztünk él nemcsak az ünnepekkor, hanem egész évben és ez az, ami húsvétkor megerősítést nyerhet az emberekben szerte a világon. A lelkipásztor elmondta, a szokások lehetnek eltérőek, de az üzenet, az ünnep jelentősége ugyanaz. Az Amerikai Egyesült Államokban például csak egy napon ünneplik a húsvétot, méghozzá vasárnap, amikor is ünnepi díszt ölt fel minden ember és elmennek az istentiszteletre, még azok is, akik egyébiránt nem vesznek részt rendszeresen a miséken. A szokások is eltérőek: a gyerekeknek általában tojásvadászatot rendeznek, locsolkodás viszont nincs, az jellegzetesen közép-európai húsvéti hagyomány.

AMERIKÁBAN SOKKAL NYITOTTABBAN KEZELIK A HITET AZ EMBEREK, MÍG ITTHON INKÁBB MAGÁNÜGYKÉNT TEKINTENEK RÁ

Kyle Eckhart úgy látja, noha hazánkban is ünnepekkor többen tiszteletét teszik a szentmiséken, de Amerikában mégis nagyobb számban jelennek meg a templomban, a gyülekezetben az emberek. A lelkipásztor szerint ennek történelmi okai lehetnek. Míg Amerikában sokkal nyíltabban gyakorolhatták a hitüket az emberek, sokkal inkább a kultúrájuk részévé vált, nálunk viszont a kommunizmus rányomta a bélyegét a hitéletre. “Az idősebbek mesélték nekem, hogy a kommunizmus alatt szinte kihaltak a templomok, az emberek titokban jártak a misékre, Isten eltűnt a közéletből. Ezzel szemben Amerikában Isten mindig is része volt a hívők életének” – véli Kyle Eckhart, bár hozzátette, ez a fajta aktív hitélet megkopni látszik az Egyesült Államokban is, ennek ellenére még mindig elmondható, hogy sokkal nyitottabban vállalják a hitüket, itthon inkább magánügyként kezelik azt az emberek.

“ISTEN SZERET, CSAK HINNI KELL BENNE”

A lelkipásztor szerint az elmúlt két év megpróbáltatásai, a világjárvány, az orosz-ukrán háború borzalmai közelebb hozzák Istenhez az embereket, nyitottabbá váltak, hiszen sokan a hit által próbálnak értelmet találni a bajban. Kyle Eckhart ezt nevezte ébredésnek: az emberek felébredve Istenhez fordulnak. “Isten szeret, csak hinni kell benne” – mondta útravalóul a lelkipásztor.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb