Szegedi Arcok

Szeged365 Húsvét: “Ne rendeljük alá a hitünket a politikának” – exkluzív interjú Czagány Gáborral, a Szegedi Református Egyetemi Gyülekezet Keresztpont Közösségének lelkészével

Húsvéti ünnepi sorozatunkban Czagány Gáborral, a Szegedi Református Egyetemi Gyülekezet Keresztpont Közösségének lelkészével beszélgettünk a hitről, az emberek megosztottságáról, s arról, hogyan lehet magunkban a viszályt, az egymás iránti ellenérzéseket feloldani.

A húsvét az az ünnep, melyben megjelenik a megváltás, az újrakezdés lehetősége. Az ember a húsvét által esélyt kap arra, hogy letegye az összes terhét, amelyet a vállán cipel és felfrissülve lépjen tovább, megújulva folytassa mindennapjait.

AZ EMBEREK EGY RÉSZE KIALAKÍTOTT MAGÁNAK EGY SAJÁTSÁGOS VALLÁST

Napjainkban azt tapasztalhatjuk, hogy a vallás ugyan nem veszett ki az emberek életéből, habár sokat változott a mindennapokban betöltött szerepe. Az intézményesebb, hagyományosabb vallások kicsit háttérbe szorultak az utóbbi időben. Czagány Gábor úgy látja, az emberek egy része kialakít magának egy sajátságos vallást, tulajdonképpen több vallásból összeválogatják maguk számára azokat az elemeket, melyekkel tudnak azonosulni, betölteni a bennük rejlő űrt.

NE RENDELJÜK ALÁ A HITÜNKET A POLITIKÁNAK

A húsvét üzenete, az, hogy zárjuk le a múltat, és éljünk az újrakezdés lehetőségével nem is lehetne aktuálisabb, mint most, a választások után, amikor a politikai ellenérzések, viszályok megosztottá teszik az embereket, barátokat, de még családtagokat is. “A keresztények között főleg most felerősödött az az üzenet, hogy ne rendeljük alá a hitünket a politikának. Be lehetne temetni ezeket a mély árkokat, de ehhez egy következetes, hosszú éveken át tartó, erre törekvő magatartás kell, hogy hitelessé váljon. Én abban hiszek, hogyha erős közösség virágzik egy-egy városban, akkor az képes oldani ezeket a viszályokat, feszültségeket” – osztotta meg gondolatait velünk a lelkész.

A HÚSVÉT EZERNYI LEHETŐSÉGET AD ARRA, HOGY MEGKAPASZKODJUNK ISTENBEN

“Mindenki egy kicsit tekintsen a lelkének a mélyére és, ha ott érez valamilyen hiányt, akkor ne feledkezzen meg róla, hogy Isten egyetlen lépésre, egyetlen karnyújtásnyira van, és a húsvét ezernyi lehetőséget ad arra, hogy megkapaszkodjunk Jézusban” – mondta el Czagány Gábor.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb