Mindenmás

A MOL figyelmeztet: egy liter sütőolaj akár 1 millió liter ivóvizet is elszennyezhet – Szegeden is leadhatjuk a használt zsiradékot

A használt sütőolaj veszélyes hulladéknak számít, biztonságos leadására lehetőség van a Mol több mint 350 töltőállomásán – hívta fel a figyelmet a vállalat annak kapcsán, hogy húsvétkor a háztartások az átlagosnál nagyobb mennyiségben használnak zsiradékot, amelyet megfelelő módon gyűjtve és leadva újra lehet hasznosítani. Az ország számos pontján vannak gyűjtőhelyek, és Szegeden is három töltőállomáson, valamint egy Étolaj Box-ban is le lehet adni a használt sütőolajat.

A Mol sütőolaj-gyűjtő programja még 2011-ben indult, azóta a lakosság mintegy 3 millió liter használt sütőolajat adott le – írja a hétfői sajtóközleményben a vállalat. A tájékoztatás szerint a lefolyóba vagy a szemétbe öntött használt étolaj károsítja a környezetet, összegyűjtése és feldolgozása ezért elsődleges környezeti érdek.

EGY LITER SÜTŐOLAJ AKÁR 1 MILLIÓ LITER IVÓVIZET IS ELSZENNYEZHET

A sütőolaj a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha az élővizekbe jut, a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egy liter sütőolaj akár 1 millió liter ivóvizet is elszennyezhet. A Mol töltőállomásain egyszerűen, gyorsan és környezetbarát módon leadható a használt étolaj – jelezték.

LEGFELJEBB 10 LITER ADHATÓ LE EGYSZERRE

A közleményben továbbá ismertették: mivel háztartási mennyiségről van szó, egyszerre legfeljebb 10 liter adható le. Nem kell extrán leszűrni, a sütéskor keletkezett ételmaradvány benne maradhat, de a sütőolaj nem lehet más hulladékkal, anyaggal vagy vegyszerrel szennyezett. Leadható például használt műanyag palackban vagy befőttesüvegben, és a töltőállomásokon kérhető a kútkezelő segítsége. A leadott sütőolajat a Biofilter Zrt. gyűjti össze, és tisztítás után eljuttatja a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle. Ennek köszönhetően környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék lesz belőle, amelyet a Mol százhalombattai finomítójában használnak fel biokomponensként a gázolaj gyártásához – közölte a vállalat.

A Biofilter honlapja szerint Szegeden négy gyűjtőponton adható le a használt sütőolaj. Pontosabban:

  • a Makkosházi körúton,
  • a Vásárhelyi Pál úton,
  • és a Kálvária sugárúton működő MOL-kutakon,
  • valamint a Móravárosi körúton működő ALDI Étolaj Box-ban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb