Közélet

Csökkenő születésszám: a szakemberek szerint a jelenség a koronavírussal és az oltási programmal hozható kapcsolatba

2022 első két hónapjában jóval kevesebb gyermek jött világra Magyarországon, mint a megelőző két év azonos időszakában. Ennek okát a szakemberek leginkább a koronavírussal, valamint az oltási programmal hozzák összefüggésbe – írta a Népszava nyomán az Index.

JANUÁRBAN ÖSSZESEN 6602 GYERMEK SZÜLETETT, PEDIG HÉTEZERNÉL KEVESEBB GYERMEK IGEN RITKÁN SZÜLETIK EGY HÓNAPBAN

Kapitány Balázs demográfus a KSH 2022. januári demográfiai mutatói alapján arra hívta fel a figyelmet, hogy januárban összesen 6602 gyermek született, ami rendkívül alacsony értéknek számít, mivel a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének adatai szerint Magyarországon egy hónapban hétezernél kevesebb gyermek igen ritkán születik.

10%-OS CSÖKKENÉS FIGYELHETŐ MEG A TAVALYI ÉVHEZ KÉPEST

“Ez a mostani érték 10 százalékos csökkenés tavalyhoz, illetve 19 százalékos csökkenés a két évvel ezelőtti januárhoz viszonyítva. Ezek a 2022. januárban született babák 2021 tavaszán fogantak, amikor a koronavírus talán legsúlyosabb hulláma pusztított Magyarországon, ez indokolhatja a visszaesést” – mondta el Kapitány Balázs. A KSH időközben közzétette a februári adatokat is, miszerint 6068 gyermek született az év második hónapjában, míg tavaly februárban 7161, 2020-ban 7060. Ez ezer körüli visszaesés a születésszámban.

A KORONAVÍRUS ELLENI VAKCINA MIATT SOKAN HALASZTOTTÁK EL A GYERMEKVÁLLALÁST

Tóth G. Csaba közgazdász demográfus, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa, az oltások nagyarányú felvételével magyarázza a születésszám visszaesését: a szakember úgy véli, a koronavírus elleni vakcina miatt sokan halasztották el a gyermekvállalást, amelynek aránya hamarosan visszaáll.

A NÖVEKEDŐ SZÜLETÉSSZÁMOK MEGTORPANTAK A PANDÉMIA HATÁSÁRA

Mindeközben a 2021 decemberében megjelent Demográfiai portré Gyermekvállalás fejezetéből kiderül, hogy a családvédelmi akcióterv hatására a korábbi évek születésszám-stagnálása és az enyhe csökkenés után 2019 decemberétől itthon valóban bekövetkezett egy jelentősebb születésszám-növekedés, azonban ezt a felfelé ívelő demográfiai folyamatot megtörte a pandémia. 2020-ban a teljes termékenységi arányszám 1,55-re emelkedett az előző három évben tapasztalható 1,49-es stagnálásról. A magyar családoknak egyébként továbbra is 2,1 gyermeket kellene vállalniuk, hogy ne fogyjon el a népesség.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb