Közélet

Breaking: Hivatalosan is megvan, mikor alakul meg az új Országgyűlés

Május 2-ára hívta össze az Országgyűlés alakuló ülését Áder János köztársasági elnök – olvasható az államfő határozatában, amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján tett közzé az elnöki hivatal.

Az alaptörvény értelmében a köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülését a parlamenti képviselők választását követő harminc napon belüli időpontra hívja össze. Az új Országgyűlés május 2-án, 11 órakor kezdi meg munkáját – olvasható a keddi határozatban. A parlament megbízatása az alakuló üléssel kezdődik, és a következő Országgyűlés megalakulásáig tart.

EZ ÖSSZHANGBAN VAN AZ ELŐZETES VÁRAKOZÁSOKKAL

A Portfolio azt írja, hogy ez az időpont összhangban van az előzetes várakozásokkal. Az alkotmányos rendelkezések szerint az Országgyűlés alakuló ülését a választást követő 30 napon belül kell összehívnia az államfőnek. Azaz, a parlamentnek az április 3-ai választások után legkésőbb május 3-ig kell megtartania az alakuló ülését.

NEM LESZ GYORS KORMÁNYVÁLTÁS

Nem lesz gyors a kormányalakítás – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután kétharmados többséggel nyerte meg az április 3-ai választásokat. Május 3-ig van alkotmányos határidő arra, hogy megalakuljon a parlament. Ez után megkezdődik a kormányalakítás és május végéig ez nem fog tudni lezárulni – vetítette előre. Mindez arra utalt, hogy az ötödik Orbán-kormányban lesznek átalakítások és személycserék.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb