Közélet

Május 2-án választhatják meg ötödször is miniszterelnöknek Orbán Viktort

Május 2-ára fogja minden valószínűség szerint összehívni az Országgyűlés alakuló ülését Áder János leköszönő köztársasági elnök, így aznap a képviselők többsége megválaszthatja Orbán Viktort ötödször is miniszterelnöknek – értesült kormányzati forrásokból az atv.hu. A portál azt írja, hogy az alkotmányos rendelkezések szerint az alakuló ülést a köztársasági elnöknek legkésőbb harminc nappal az országgyűlési választások után kell kiírnia.

Az alakuló ülésen a köztársasági elnök tesz javaslatot a kormányfő személyére, akit az Országgyűlés a képviselők több mint felének szavazatával választhat meg. A Fidesznek pedig nem lesz nehéz dolga: az április 3-ai választásokon negyedszerre is kétharmados többséget szereztek a parlamentben, így 135 képviselőjük nem szorul egyetlen ellenzéki, vagy független képviselő szavazatára Orbán megválasztásához.

AZ ELLENZÉK EGY RÉSZE NEM LESZ OTT AZ ÜLÉSEN

A HVG szerint egyelőre az sem biztos ellenzéki térfélen, hogy kik lesznek azok a politikusok, akik beülnek az alakuló ülésre és kik fogják bojkottálni azt. Annyi biztos, hogy Hadházy Ákos és a momentumos politikusok jelezték, hogy nem fognak részt venni az ülésen, míg Ungár Péter, az LMP képviselője szerint pártja ott lesz az ülésen. Az MSZP és a DK egyelőre nem döntött, csupán az ellenzéki pártok egyeztetése után fogják elmondani álláspontjukat az alakuló ülésről.

Forrás: atv.hu, HVG

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Belcampo
'Fel a tetejéhez' gomb