Mindenmás

Kerti cuccok elpakol: mediterrán ciklon hozhat esőt és zivatarokat Szegedre, elsőfokú figyelmeztetést kaptunk péntekre

Pénteken az egész országban számítani kell csapadékra, délutántól délen záporok, zivatarok jönnek, így várhatóan ebből már Szeged sem fog kimaradni. Az Időkép szerint délnyugat felől egy mediterrán ciklon közelíti meg hazánkat, éjjel a ciklon melegfronti felhőzete egyre nagyobb területet borít be. Hajnalban délen, délnyugaton ered el legelőször az eső, majd egyre inkább észak felé tolódik a csapadékzóna.

Napközben dél felől szakadozni kezd majd a zárt felhőtakaró, a front mögött meleg, ugyanakkor továbbra is nedves, egyúttal labilisabb levegő érkezik, így délutántól a gomolyossá váló felhőzetből egyre többfelé kialakulhatnak záporok, és zivatarok.

Az Időkép azt is írja, hogy a déli határhoz közeledve egyre kedvezőbbek lesznek a feltételek akár hevesebb zivatarok kialakulásához, amelyekhez szélvihar, felhőszakadás, akár 2-3 centiméter átmérőjű jég is társulhat. Az OMSZ ezért első fokú figyelmeztetést adott ki zivatarveszély miatt Csongrád-Csanád megyére.

AKÁR 19-22 FOK IS LEHET SZEGEDEN

Mint írják, nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt pénteken:

  • délen, így Szeged környékén is 21-22 fokig melegedhet a levegő hőmérséklete,
  • ugyanakkor az ország tartósabban borongós északnyugati felén néhol éppen csak meghaladja majd a csúcshőmérséklet a 10 fokot. 

A záporos-csapadékos idő szombatra virradóan is többfelé folytatódik, majd szombat napközben egyre kevesebb helyen alakulhat ki csapadék. A csúcshőmérséklet a hétvége első napján 14 és 19 fok között alakul, aztán vasárnapra jelentősen erősödik a nappali felmelegedés.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb