KikapcsVideo365

Itt a nagy csobbanás, szerdán bekapcsolják Szeged szökőkútjait

A tervek szerint szerdán bekapcsolják Szeged belvárosi szökőkútjait – tudtuk meg Makrai Lászlótól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától. A szakember beszélgetésünk során leszögezte: az üzemeltetéshez szükséges algaölő szerek, a PH érték beállításához használt kénsav és a különféle vegyszerek miatt nem tanácsos “megfürödni” bennük, ezért arra kér minden szegedit, ne pancsoljanak a szökőkutakban.

Makrai László szerint, ha marad a jó idő már szerdán, ha rossz idő lesz, legkésőbb a héten beüzemelik a ligetben és a belvárosban működő szökőkutakat,

  • így a Széchenyi,
  • Dugonics,
  • Glattfelder,
  • Szent István,
  • és Szent György téri,
  • valamint a Móra Ferenc Múzeum előtt lévőket.

JÓL BÍRTÁK A TELET A SZEGEDI SZÖKŐKUTAK, EGYETLEN OKOSSZIVATTYÚT KELL GARANCIÁBAN JAVÍTTATNI

Mint a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a napokban azt vizsgálják, hogyan vészelték át az eszközök a telet, kitisztítják és feltöltik vízzel a ciszternákat, átvizsgálják a hálózatot érintésvédelmi szempontból, ellenőrzik a szivattyúkat és vegyszerekkel töltik fel az eszközöket. A Móra Ferenc Múzeum vadonatúj, fényjátékra és zenére is képes, víztakarékos óriásszökőkútja 130 okosszivattyúval működik, ezek közül az egyiket egyelőre nélkülöznie kell a szegedieknek, ezt jelenleg még Németországban javítják garanciálisan.

NEM JÓ ÖTLET SZÖKŐKÚTBAN PANCSOLNI

“Nem javasoljuk, hogy bárki is szökőkútban fürödjön” – szögezte le Makrai László. A szakember szerint az üzemeltetéshez szükséges algaölő szerek, a PH érték beállításához használt kénsav és a különféle vegyszerek miatt nem tanácsos a pancsolás, irritációt okozhatnak.

Tavaly májusban kapcsolták be először a Móra Ferenc Múzeum előtti, vadonatúj szökőkutat. Az intézmény felújítása 1,3 milliárd forintba került, ebből 899 millió forint érkezett TOP pályázatnak köszönhetően, a maradék 500 milliót pedig önerőből fizette ki a város. A környező részek további 850 millió Ft uniós támogatásból és 710 milliós városi finanszírozásból valósultak meg, a “Zöld város kialakítása a szegedi belvárosban” projekt keretein belül. A beruházás során víztakarékos óriásszökőkutat tettek a régi helyére, 110 fúvókával és fényjátékra is képes lámpákkal, feszített víztükörrel, amiben tükröződik a múzeum épülete.

Az impozáns szökőkút a Szeged365 olvasóit is megihlette, íme pár brilliáns fotó, Tőletek, tavaly májusból:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb