Mindenmás

Súlyos baleset: 100 km/h-val csapódott a földbe egy világbajnok magyar ejtőernyős Szolnoknál (frissítve)

A szokásos tavaszi ugrásgyakorlatot hajtották végre a szolnoki ejtőernyős katonák, amikor az egyik fiatal kiképzőt súlyos baleset érte, írta meg a Blikk. Helikopteres ugrásnál, a Magyar Honvédség 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljának kiképzése közben történt meg a baj hétfőn délután.

Gál Szabolcs a szemtanúk szerint kb. 100 km/h sebességgel csapódhatott a Szolnok melletti szandai rét földjébe április 25-én délután. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy az őrmesternek kinyílt ugyan az ernyője, de vélhetően kicsúszott a kezéből a kupola irányító zsinórja.

Ha az ernyője nem nyílt volna ki, nem élte volna túl a zuhanást, viszont így is eltört az összes bordája, mind a két combcsontja, térde, csípője, több csigolyája, megsérült a nyelőcsöve, légcsöve, veséje. Koponyáját megmentette az ugrásoknál kötelezően viselt sisak, de így is súlyos agyrázkódást szenvedett. Azonnal, helikopterrel szállították a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjába, ahol az intenzív osztályon, altatásban tartva, folyamatosan műtik, még nincs túl az életveszélyen (frissítve: a család közlése szerint szerda délelőttre már javult annyit az állapota, hogy ne legyen életveszélyben, részletek lent, a “frissítve” rész alatt).

Gál hat éve, 27 évesen a legfiatalabb tagja volt annak a magyar honvéd csapatnak, akik ejtőernyős világbajnokságot nyertek. A honvédség és a rendőrség légügyi és katonai ejtőernyős igazságügyi szakértők bevonásával vizsgálja a baleset körülményeit.

FRISSÍTVE: SZABOLCS TÚL VAN AZ ÉLETVESZÉLYEN

Olvasónk, Anita továbbította felénk az ejtőernyős családjának sorait. Mint írják, a balesetet szenvedett honvéd már túl van az életveszélyen, illetve az sejlik ki az általuk leírtakból, hogy a Blikk némiképp eltúlozta Szabolcs állapotát.

“Nagyon köszönjük a sok üzenetet és együttérzést, a tegnapi nap folyamán rengetegen adtatok vért Szabolcs felajánlására, amit szintén köszönünk. A család kérése most az lenne, hogy aki eddig nem adott vért az a héten már ne is tegye. Jövő héten várható egy műtét, amikor várhatóan szükség lesz még vérre, ezért kérünk mindenkit arra, hogy hétfőtől (2022.05.02) menjen el vért adni, aki eddig nem tette de szeretne segíteni!” – írta a balesetet szenvedett férfi testvére.

A család által megosztott adatok, az irányított véradáshoz:

Mielőbbi gyors és teljes felépülést kívánunk!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb