Közélet

Nemesi Pál: “A szegedi déli Tisza – híd projekt nem állt meg!” – exkluzív interjú, és egy ígéret amihez Te is kellesz!

Írjuk le őszintén: kicsi félsz minden szegediben van, mivel lementek az országos választások, vége a kampányidőszaknak, ahol ugyancsak központi téma volt a szegedi déli Tisza – híd! Vajon a választások után hol tart most Szeged igazi szerelem – projektje? Giga interjút készítettünk Nemesi Pál kormánybiztossal, aki a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felel. Megkért bennünket kísérjük el a híd megépítésének helyszínére is. Mikor lesz? Hol lesz? Hol tart most, és mi lesz 1 -2 vagy 5 év múlva a projekttel? Kivel kell összefogni? Sok kérdést feltettünk, a cikkben pedig hozzuk a válaszokat, valamint a végén megígértetjük a kormánybiztossal: amennyiben a Szeged365.hu family tagjainak a jövőben kérdéseik vagy információik lesznek ezzel a kiemelt szegedi giga projekttel kapcsolatban, akkor mi azonnal továbbítjuk azokat Nemesi Pál kormánybiztosnak! Természetesen utána a válaszokat is begyűjtjük…

MEDDIG TART A TERVEZÉSI MUNKA, MIKOR KEZDŐDIK A TÉNYLEGES ÉPÍTÉS?

A Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna Titkárságának irodájában találkoztunk Nemesi Pál kormánybiztossal, aki kijelentette: a tervező kollégák a projekt ütemének megfelelően dolgoznak a szegedi déli Tisza-híd kivitelezésén, ami jelenleg az engedélyes és a kiviteli tervek elkészítését jelenti. A Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa (aki már a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökeként is kiemelte, hogy Szeged városát egy dinamikusabb fejlesztési pályára kell állítani), kifejtette nem kérdés a híd fontossága, a Kormány is kiemelten támogatja. Azért azt is megjegyezte Nemesi Pál, hogy neki a szegedi polgárok támogatása is kiemelten fontos, de a tapasztalatok alapján pártpolitikai hovatartozás nélkül Szeged, a szegediek támogatják a projektet. Ezért is várják már sokan az itt élők közül a megépítését.

Rákérdeztem a tervek sokaságára is, mert többen jeleztétek, azt érzitek mindig csak a tervek készülnek ehhez a giga projekthez. A pontos sorrend ekkora beruházásoknál az, hogy elsőként a megvalósíthatósági tanulmánytervnek kell elkészülni (ez itt már elkészült), majd másodikként az engedélyes és kiviteli tervnek (ezen most dolgoznak). Amint elkészül ez a terv is, egyből kezdődhetnek a munkálatok. A szegedi déli Tisza – híd kiviteli és engedélyes terve eddig még soha nem készült el, de most a forrás is biztosítva van Magyarország Kormánya által. A különböző tervezési fázisok hónapokat vesznek igénybe, együttesen pedig 2024 második felére készülnek el, és ekkor indulhat a híd kivitelezésének munkálatai.

HOL LESZ PONTOSAN A SZEGEDI DÉLI TISZA – HÍD?

Az irodai környezetből kiszakadtunk gyorsan, mivel arra kért bennünket Nemesi Pál kormánybiztos, hogy menjünk inkább ki a helyszínre. A kormánybiztos elárulta, hogy a jelenlegi tanulménytervek alapján a híd útjának irányát, főtengelyét meg tudja mutatni, de a végleges tervekig azért nagyon sok egyeztetést kell még lebonyolítani. Ezen dolgoznak most is a kollégák.

ÖSSZEFOGÁS KELLETT, ÉS ÖSSZEFOGÁS KELL! A HÍDON SENKITŐL SEM FOGJÁK MEGKÉRDEZNI AZT, HOGY KIRE SZAVAZOTT!

Mihálffy Béla a Csongrád-Csanád megye 2-es választókerületének győztese, országgyűlési képviselő nyilatkozatai alapján maximálisan híd párti. Nagyon nagy segítség az országgyűlési képviselő elhivatottsága, jól ismeri Szeged városát. Nemesi Pál kormánybiztos felsorolta, hogy bár nagyon sok tennivaló van még, de kiemelten kell figyelni arra, hogy ezek megvalósítását, csak az itt élők bevonásával lehet megalkotni. Ebben az országgyűlési képviselőknek is nagy szerepe lesz.

A híd Szeged város komplex fejlesztésének is alappillére. Az összefogás része Szeged városa, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Zrt., az országgyűlési képviselők, a szegedi civilek, a mérnök kollégák, a szakhatóságok szakemberei. Bárki bármilyen politikai nézetet vall, egyben egyetértenek: a hídnak már kész kellene lennie.

SZEGED365.HU FAMILY! KÉRDEZZETEK BÁTRAN, KÜLDJÉTEK AZ INFÓKAT, ÉS A KONSTRUKTÍV GONDOLATOKAT NEKÜNK!

Nemesi Pál kormánybiztossal, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosával megegyeztünk: a szegediek folyamatosan küldhetik a kérdéseket, mi pedig azonnal továbbítjuk ezeket a Dél-Alföld kormánybiztosának. Ha van kérdés, már küldhetitek is: [email protected], vagy akár gyorsan a Facebook -on üzenetben!

A teljes interjút itt tudod megnézni:

A szegedi déli Tisza-híd projektet, Szeged szerelem-projektjét vigyázó szemeinkkel figyeljük, a témában pl. ezt a cikkünket szerettétek nagyon:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb