Közélet

GKI: 160 ezer forint alatt van a nettó átlagkereset az ország közel felében

Mindössze nettó 160 ezer forint az átlagfizetés az ország településeinek 43%-ában, írja a Hvg a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatására hivatkozva. Az adatsor szerint Magyarországon a havi átlagkereset 210.585 forint, és ennél az átlagnál a magyar települések 87%-ban volt alacsonyabban a helyi átlagkereset, sőt, 12%-ban a 120 ezer forintot sem érte el az.

A magyar települések 43 százalékán 160 ezer forint alatt volt a nettó átlagfizetés 2020-ban, ezek közül 12 százalékban a 120 ezer forintot sem érte el – számolt a GKI Gazdaságkutató Zrt.

HOL A BAKI? EGY KICSIT “ÜGYESEN” SZÁMOL A KSH

A Központi Statisztikai Hivatal csak a legalább 5 főt foglalkoztató cégek, valamint az állami, önkormányzati vállalatok teljes állásra bejelentett dolgozóinak fizetéséből számol, a GKI viszont most a NAV adatait felhasználva arról készített számítást, hogy az összes dolgozó magyarnak mekkora volt az átlagkeresete (ez egyben a magyarázat arra is, hogy most miért csak a 2020-as adatokat adták ki, arra még idő kell, hogy a most készülő adóbevallásokból a 2021-es számokat is lássuk).

ÉLEN A FŐVÁROS, LESZAKADÓBAN A VIDÉK, A SZOMSZÉDOS BÉKÉS MEGYE A MÁSODIK LEGSZEGÉNYEBB

Az átlagot a főváros húzza fel a nettó 276 ezer forintos fizetéssel, és itt is nőttek a legnagyobb mértékben az átlagkeresetek. Az országos átlag fölött egyébként Pest megye (231 ezer) mellett még Győr-Moson-Sopron megye (225 ezer) van.

  • A legkisebb átlagkereset Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van, ahol 163 ezer forint az átlagfizetés,
  • ezt követi Békés (173 ezer),
  • és Nógrád (175 ezer).

Az is kiderült, hogy amíg a megyei jogú városokban 225 ezer forint az átlagbér, addig a vidéki városokban márcsak 204 ezer, a falvakban pedig mindössze 178 ezer forint.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb