KikapcsVideo365

“A tengerentúlról kiállítást elhozni már önmagában ritka és egyedülálló” – exkluzív interjú Fogas Ottóval, a Móra Ferenc Múzeum hamarosan nyíló tárlatáról

Sokakban felsejlenek a gyermekkori emlékek Karl May híres Winnetou-ja, a hírhedt vadnyugati banditák, Jesse James és Billy, a Kölyök, valamint a rend szigorú őrei, a seriffek és rangerek neve hallatán. Hamarosan egy izgalmas utazásra csábít minden érdeklődőt a Móra Ferenc Múzeum, ahol Cowboyok és indiánok – A legendás vadnyugat címmel nyílik kiállítás június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján. Az egyedülálló tárlat gerincét képező anyag egyenesen az Egyesült Államokból, Oklahomából, a legnagyobb vadnyugati múzeumból érkezik majd Szegedre.

JELEN PILLANATBAN AZ OKLAHOMAI MÚZEUMBAN LÁDÁKBA CSOMAGOLJÁK A KIÁLLÍTÁS TÁRGYAIT

Hamarosan életre kel a vadnyugat a Móra Ferenc Múzeum nagyszabású nemzetközi kiállításán. Az izgalmas tárlatról szerda délelőtt Fogas Ottó, a múzeum igazgatója számolt be a sajtó képviselői számára. Mint mondta, a tengerentúlról kiállítást szervezni és elhozni már önmagában egy olyan horderejű dolog, ami kuriózumnak tekinthető, igen ritka és egyedülálló. “A kiállítás anyagát repülőgéppel fogják szállítani. Jelen pillanatban már az oklahomai múzeumban csomagolják ezeket a tárgyakat. A ládák súlya a kiállítás anyagával együtt több mint 3 tonna” – árulta el Fogas Ottó.

Fotó: nationalcowboymuseum.org

AZ 1850-TŐL 1900-IG TERJEDŐ IDŐSZAK COWBOYAINAK ÉS INDIÁNJAINAK SZOKÁSAIT MUTATJA BE A KIÁLLÍTÁS

A mintegy 600 négyzetméteres, a múzeum szinte összes termét betöltő kiállítás a többi közt az 1850-től 1900-ig terjedő időszak cowboyainak és indiánjainak szokásait, munkáját mutatja majd be. Láthatóak lesznek komplett viseletek, nyergek, fegyverek, lasszók, indiánok fejdíszei, békepipái – ismertette a kiállítás gazdag anyagát Fogas Ottó.

Fotó: eu.oklahoman.com

HAZAI GYŰJTEMÉNYEK DARABJAI IS HELYET KAPNAK A TÁRLAT ANYAGÁBAN

A kiállítás összeállítása során a Móra Ferenc Múzeum segítséget kap más hazai közgyűjteményektől is: így érkeznek tárgyak a Néprajzi Múzeumból vagy a győri Xantus János Múzeumból és magángyűjteményekből is. A tárlat egyik Magyarországról érkező érdekessége Xantus János puskája, egy Henry-karabély lesz. Az etnológus, természettudós német nyelven megjelent, amerikai utazásait feldolgozó emlékiratai Karl May műveinek egyik forrásául szolgálhattak, az író pedig róla mintázhatta Old Shatterhand alakját – árulta el az igazgató.

Fotó: sothebyscn.com

A kiállítás június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján debütál a Móra Ferenc Múzeumban és egészen év végéig, december 31-ig lesz megtekinthető.

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb