KözéletVideo365

Kavarog a por a Kölcsey utcában, a Royal Hotel felújítási munkálatai keserítik meg a bérlők életét

Hatalmas porfelhő terítette be szerda délelőtt a Kölcsey utcát, mellyel kapcsolatban több ottani bérlő is felkereste szerkesztőségünket, ugyanis a Royal Hotel felújításából adódó hatalmas porfelhőknek köszönhetően már-már elviselhetetlen a mindennapi élet a bérlők számára és a vendégeik látják kárát, hiszen a munkálatokból adódó kosz már napi szinten megkeseríti az életüket. Cikkünkben annak jártunk utána, mi lehet a megoldás a problémára, mikor szabadulhatnak fel a Kölcsey utcai bérlők.

TÖBB TULAJDONOS IS VÁLTOTTA EGYMÁST, IDŐTLEN IDŐK ÓTA FOLYIK A HOTEL FELÚJÍTÁSA

A szálloda 1914-ben pompás 80 szobás hotelként szolgált. A szálloda állandó jelleggel egészen 1992-ig működött. A Royal Hotel mostoha sorsa hosszú időre nyúlik vissza. A Szeged belvárosában található egykori impozáns hotel épületét 2005-ben felújították, majd évekre bezárták, míg 2009-ben újra meg nem nyitották, de a szálláshely akkor gazdasági okokra hivatkozva, márcsak szezonálisan, tavasztól őszig üzemelt. Az eltelt időben több tulajdonos is váltotta egymást. Felhasználására több terv is született, többek között egyetemi kollégiumként működtették volna, de a 2010-es évek derekára már lakóépületként szerették volna hasznosítani, ám még napjainkban is csak a felújítási munkálatok zajlanak, melyek elsősorban az építkezéssel járó hatalmas porfelhők miatt, alaposan megkeserítik a Kölcsey utca bérlőinek életét.

“NEM LEHET LEVEGŐT KAPNI A TERASZUNKON”

Baranyi József, a Trója Ételbár és Kávézó üzletvezetője elmondta, a probléma az utóbbi időben nindennapossá vált. “Reggel, mielőtt kipakolnánk a teraszt portalanítással kezdünk, amit körülbelül félóránként meg kell ismételnünk, mert, ha elkezdenek dolgozni a munkások, folyamatosan nagyon nagy porfelhő zúdul az egész utcára, amely már a vendégeinket is érinti, mert, vagy bemennek, vagy elmennek máshová, mert egyszerűen nem lehet levegőt kapni a teraszunkon” – árulta el az üzletvezető. A probléma azonban a parkoló autókat is érinti, sőt az étterembe is beszáll, ami szinte elviselhetetlenné teszi a vendéglátóhely mindennapjait.

“TÖBBSZÖR TAKARÍTJUK AZ ABLAKAINKAT, DE MIVEL ZÁRT TÉRBEN VAGYUNK, A FELÚJÍTÁS NEM HAT KI A MINDENNAPOS MŰKÖDÉSÜNKRE”

Hollós Attila a Bortársaság üzemeltetője elmondta, tisztában vannak vele, hogy porral jár az építkezés és remélik, hogy minél hamarabb vége lesz, de az ő működésüket, mivel zárt térben vannak és nincs például teraszuk, nagyban nem befolyásolja. “Nyilván jó lenne por nélkül élni, de a felújítás nem hat ki a mindennapi működésünkre. Többször takarítjuk az ablakokat, de reméljük ez rövid időn belül megoldódik” – mondta el az üzemeltető.

“AZ ÉVEK ÓTA URALKODÓ ÁLLAPOTOK NEM CSAK AZ EMBER ESZTÉTIKAI ÉRZÉKÉT SÉRTIK, HANEM AZ EGÉSZSÉGET IS KÁROSÍTJÁK”

Gujdár Judith, a Darling Menyasszonyiruha Szalon tulajdonosa megkeresésünkre rögtön visszakérdezett, hogy a “nagy port kavar” kifejezést a szó szoros értelmében, vagy átvitt értelemben gondoljuk, mert mindkettő igaz. Mint elmondta, a probléma már nem újkeletű, hiszen legalább 15 éve, amióta a Royal Hotel megszűnt és különböző tulajdonosok váltogatják egymást, különböző felújítási munkálatokat végezve, amelyeknek láthatóan, mintha soha nem lenne vége. “Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy Szeged belvárosában milyen indokkal létezhet ez így, ebben az állapotában” – vélte a tulajdonos, majd hozzátette, ő maga már életveszélyes helyzeteknek volt szemtanúja, mint például a magasban korlát nélkül dolgozó munkások, leszakadó üvegtábla, amely szerencsére nem talált el senkit, így nem lett belőle komolyabb baleset. “Az itt, hosszú évek óta uralkodó állapotok nem csak az ember esztétikai érzékét sértik, hanem az egészséget is károsítják” – árulta el Gujdár Judith.

A KIVITELEZŐ ELMONDÁSA ALAPJÁN A NAGY POR ÁTMENETI A KÖLCSEY UTCÁBAN

A Kölcsey utcát sújtó mindennapos porral kapcsolatban megkérdeztük a Royal Hotel felújítását végző Plusz Építő Kft. ügyvezetőjét, Török Attilát is. A kivetelező elmondta, eddig nem volt tudomása a problémáról, azt korábban nem jelezték a bérlők felé. Közölte, most kezdődött el a homlokzat felújítása, mely során a munkások éppen a vakolatot verik le a homlokzatról, ami az ügyvezető elmondása alapján várhatóan a közel jövőben kész lesz, ami körülbelül a jövő hétre datálható, tehát megszűnik a jelenlegi helyzet és eltűnik a por az utcáról. A Plusz Építő Kft. egyébként körülbelül egy éve dolgozik a beruházáson, az ő feladatuk a szerkezetépítés és a homlokzat kivitelezése, amit várhatóan az év végéig be is fejeznek. A következő munkafolyamatokhoz, mint a gépészet, villanyszerelés, gipszkartonozás, burkolati festések és a belső munkák már más cégeket fognak alkalmazni.

TÖRVÉNY SZABÁLYOZZA, HOGYAN KELL A KÖZTEREKET VÉDENI EGY-EGY FELÚJÍTÁS SORÁN

Az ügyben megkérdeztünk néhány építőiparban jártas ismerőst, mint mondták, a törvényi szabályozás azt írja elő, hogy úgy kell a különféle felújításokat, építéseket megoldani, hogy a legkevésbé szennyezzék a környezetükben lévőket. Az alap, hogy a zöld színű rasher hálót használják a törmelékek hullásának megakadályozására, azonban, ha erőteljes porhatást idéz elő a munkájuk, kötelesek zárt, lyukak nélküli fóliával takarni az épületet. A Kölcsey utcában az előbb említett rasher háló van kint, mivel lyukacsos, ez semmit sem fog meg a szálló porból. Amennyiben az adott építési vállalkozó nem tartja be az előírásokat, büntetésre, extrém esetben a munkavégzéshez szükséges engedély visszavonásával sújtható, mint megtudtuk, ez utóbbira még nem nagyon volt példa Szegeden.

A problémával kapcsolatban megkerestük a szegedi Városüzemeltetési irodát is, akik kérdéseinkre hétfőre ígértek választ. Amint megérkezik, cikkünket frissítjük.

Operatőr: Magyar Andor

Fotók: mandadb.hu/egykor.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb