Közélet

Orbán Viktor: Ez egy atombomba, amit le akarnak dobni a magyar gazdaságra (frissítve)

A 2022 áprilisában megtartott országgyűlési választások óta nem szólalt meg a Kossuth Rádióban Orbán Viktor miniszterelnök, ma reggel azonban ismét a mikrofon elé ül. A legfontosabb bejelentésekkel élő szöveges tudósítás formájában jövünk a Szeged365.hu-n.

Orbán Viktor utoljára a választások előtt, április 1-jén adott interjút a “királyi” rádiónak, akkor arról beszélt, hogy komoly gazdasági válság várhat Európára, de ezt Magyarország megszorítások nélkül „ki tudja cselezni”.

A beszélgetés reggel 7 óra 30 perckor indul, hamarosan jövünk a fontosabb tételekkel. A live stream-et ITT éred el.

VIRÁG ELVTÁRS ÉS AZ ATOMBOMBA

Orbán Viktort elsőként Virág elvtársat idézte A tanú című filmből, mondván, a nemzetközi helyzet egyre fokozódik. “A helyzet súlyos, ráadásul most az energiabiztonság is veszélyben van. Az Európai Bizottság felrúgja a versailles-i konszenzust, melynek elnöke megtámadta ezt” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy Ursula von der Leyen figyelmen kívül hagyja, hogy az unió államaiban teljesen más viszonyok vannak, és olyan javaslatot tesz, amely az országok egyéni paramétereit figyelmen kívül hagyja.

Ezt nem tudjuk elfogadni, mert az felér Magyarország számára egy atombombával

– tette hozzá Orbán Viktor.

5 ÉV KELLENE AZ ÁTALAKÍTÁSHOZ

“Ha látjuk, hogy mi az a javaslat, ami megfelel a magyar érdekeknek, akkor örömmel tárgyalunk” – mondta a kormányfő. A kormányfő szerint a bizottság javaslata alapján 700 forint lenne a benzinár és 800 forint lenne a gázolaj. Ahhoz, hogy át tudjunk átállni egy másik olajellátási rendszerre, ahhoz alapvető modernizálás kell, több ezermilliárd forintba kerülne – tette hozzá. 5 év kell az egész folyamathoz, majd pedig kell pénz a finomítók átalakítására és az energiarendszer átalakítására.

“Érdemes elgondolkodni, hogy van-e értelme ekkora átállásnak?” – tette fel a kérdést a kormányfő, mint mondta, várják az új javaslatokat.

ORBÁN VIKTOR ÉS A VÖRÖS VONAL

“Magyarországnak különvéleménye van a szankciókról, már 2014-ben is más véleményen voltunk” – mondta a miniszterelnök. Amiket eddig bevezettünk, azok nagyobb gondot okoznak az európai gazdaságnak, mint az oroszoknak – magyarázta, szerinte egy ilyen hatalmas ügyben, amikor a nagy uniós országok szankcionálni akarnak, akkor Magyarországnak a vétóját fenn kell tartani a magyar szempontból legfontosabb kérdésekre.

“Legjobb meggyőződésem ellenére a szankciók első öt csomagjára igent mondtam, de korábban világossá tettem, hogy lesz egy vörös vonal, ez pedig az energiaembargó. Most kell megálljt parancsolni.”

A MI ÁLLÁSPONTUNK A BÉKE

“A másik vörös vonal, hogy Kirill pátriárkát is a kitiltottak listájára akarják tenni. Nem támogatjuk, hogy egyházi vezetőket szankciós listára tegyenek” – fejtette ki a kormányfő. Mint mondta, minden országnak megvannak a saját tapasztalatai, éppen ezért tisztázni kell ki háborúzik, ez pedig egy orosz-ukrán háború.

A háború kapcsán azt mondta,

  • ez nem a mi háborúnk,
  • a magyar álláspont a béke,
  • aki fegyvert szállít, az bajt hoz a saját fejére, az az ott élő embereket célponttá teszi,
  • Kárpátalja is lőtávolságon belül került, mert valaki fegyvert szállított.

ÁTALAKUL A KORMÁNY SZERKEZETE

Orbán Viktor közölte, az erdő közepében van a kormányalakítást illetően, a műsorban azt nyilatkozta, legkésőbb május végére lehet meg az új kormány. “Valakivel sikerült megállapodnom, valakivel nem. Ez egy olyan munka, ami a legnagyobb felelősséggel jár” – tette hozzá, majd azt mondta, csak a legkiválóbb embereket kérik fel.

Mint bejelentette, május 16-án tesz majd esküt Orbán Viktor a parlamentben, ezt követően kell majd további 7-8 nap, hogy be tudja mutatni az új kormány tagjait. 

“Jelentősen át szeretném átalakítani a kormány szerkezetét, jelentősen más szerkezetben állunk majd föl, sok új embert szeretnék behozni” – magyarázta.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb