Közélet

Kedden átveszi Magyarország köztársasági elnöki tisztségét Novák Katalin, az ünnepélyes beiktatás viszont szombaton lesz

2022. március 10-én Magyarország történetében először választottak női, egyben szegedi köztársasági elnököt. Áder János ma leköszön, Novák Katalin pedig holnap hivatalba lép. Novák Katalin ennek apropóján ma felhívta a figyelmet arra, hogy a hivatalba lépésével kezdődő köztársasági elnöki szolgálatát kiváló szakemberek fogják segíteni. Sőt, azt is elárulta, hogy az ünnepélyes beiktatását május 14-én, szombaton tartják meg.

Mint ma ismertette: a Sándor-palota hivatalvezetői tisztségét Ekler Gergely korábbi államtitkár tölti majd be, kabinetfőnöke pedig Schanda Tamás lesz. “Elnöki munkámat – igazgatóként – több tapasztalt diplomata támogatja” – emelte ki a megválasztott államfő.

AZ ÜNNEPÉLYES BEIKTATÁS SZOMBATON LESZ

Az is kiderült, hogy Altusz Kristóf korábbi koppenhágai nagykövet a jövőben a diplomáciai területért felel, Manno István eddigi írországi nagykövet lesz a protokollfőnök, míg Király András László, Magyarország volt újdelhi nagykövete tervezésért és elemzésért felelős vezetőként dolgozik majd. Novák Katalin azt is közölte, hogy:

  • a főhadsegédi feladatok ellátása továbbra is Kun Szabó István tábornokra hárul.
  • Módos Mátyás az alkotmányossági és jogi,
  • míg Volf-Nagy Tünde televíziós szakember a kommunikációs területet igazgatja.
  • A gazdasági igazgatóságot Kreutzer Richárd, az elnöki titkárságot Vicze Katalin irányítja.

Novák Katalin köztársági elnök ünnepélyes beiktatása május 14-én, a Kálvin téri református templomban ökumenikus istentisztelettel kezdődik, beiktatási ünnepi beszéde a Kossuth téri díszceremónián hangzik el.

A katonai tiszteletadás után – mások mellett – fellép Rúzsa Magdolna énekes és Balázs János zongoraművész. Mindkét esemény nyilvános.

MA BÚCSÚZIK HIVATALÁTÓL ÁDER JÁNOS

A kétszer kitöltött ötéves ciklusát követően Áder János köztársasági elnök hétfőn távozik hivatalából. A rendszerváltoztatás hetedik államfőjét 2012. május 2-án, kétharmados támogatással, 262 szavazattal választották meg, megbízatása alatt mindvégig szilárdan küzdött a környezetvédelem ügyéért, de közben a társadalmi, szociális és egészségügyi feszültségek mellett sem ment el szó nélkül. Áder szociális érzékenységét jelzi, hogy a koronavírus-járvány következtében árván vagy félárván maradt gyermekek megsegítése érdekében feleségével együtt tavaly májusban létrehozta a Regőczi István Alapítványt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb