Közélet

Novák Katalin felkészül, ma búcsúzik hivatalától Áder János, a rendszerváltás hetedik államfője

A kétszer kitöltött ötéves ciklusát követően Áder János köztársasági elnök hétfőn távozik hivatalából. A rendszerváltoztatás hetedik államfőjét 2012. május 2-án, kétharmados támogatással, 262 szavazattal választották meg, megbízatása alatt mindvégig szilárdan küzdött a környezetvédelem ügyéért, de közben a társadalmi, szociális és egészségügyi feszültségek mellett sem ment el szó nélkül. Áder szociális érzékenységét jelzi, hogy a koronavírus-járvány következtében árván vagy félárván maradt gyermekek megsegítése érdekében feleségével együtt tavaly májusban létrehozta a Regőczi István Alapítványt.

A leköszönő államfő a a rendszerváltó politikusaink egyike, mint a Híradó írja, már az 1987-es lakiteleki találkozón és az 1989-es Ellenzéki és Nemzeti Kerekasztal tárgyalásokon is részt vett. Fontos szerepe volt az államszocializmust lebontó tárgyalássorozatban, nevéhez is köthető az 1990 utáni demokratikus választási rendszer kidolgozása. A csornai származású, az ELTE jogi karán végzett politikus karrierének főbb állomásai:

  • Az első szabad országgyűlési választáson, 1990-ben, a Fidesz képviselőjeként kapott országgyűlési mandátumot. Később szülővárosa Csorna háromszor is megválasztott egyéni országgyűlési képviselőként küldte az ország házába.
  • 1998-ban a parlament elnökévé választották, mely tisztséget 2002-ig látta el. Házelnöki tevékenységével nemzetközi színtéren is erősítette hazánk megbecsülését, ebben az időszakban csatlakoztunk a NATO védelmi szövetségéhez.
  • 2009-ben az Európai Parlament tagjává választották. Uniós képviselőként és az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának alelnökeként dolgozott.
  • 2012. április végén a Fidesz–KDNP-frakciószövetség 262 ajánlásával lett az államfőjelölt. Az Országgyűlés május 2-án az első fordulóban kétharmados támogatással, 262 szavazattal választotta meg köztársasági elnökké.
  • Ugyanebben az évben, szeptember 26-án Út a Békéhez Díjjal tüntette ki a Szentszéknek az ENSZ-hez delegált megfigyelő missziója.
  • Lelkes környezetvédő, 2015-ben a köztársasági Elnöki Hivatalban felállította a Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságot, 2016-ban pedig létrehozta a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványt.
  • A köztársasági elnök öt alkalommal találkozott Ferenc pápával. Azt mondta: az első látogatásra egy palack vizet vitt a szentatyának az egyik legismertebb magyar forrásból.

ÁDER JÁNOS A RENDSZERVÁLTÁST KÖVETŐ HETEDIK ÁLLAMFŐ

Ha az ideiglenes köztársasági elnököket is beleszámítjuk, akkor Áder János a rendszerváltás utáni hetedik államfőnk. Ha azonban a képet kibővítjük és a megkoronázott királyaink nélkül számba vett összes államfőnket listába szedjük, akkor azt kapjuk, hogy Áder János a huszonhetedikként töltötte be hivatalát.

A névsort Kossuth Lajos nyitja, aki 1849. április 14-étől augusztus 11-ig volt hazánk kormányzó-elnöke, majd rögtön utána következik a legfőbb közjogi méltóságot legrövidebb ideig viselő Görgey Artúr, ki e tisztétől két nappal később, augusztus 13-án vált meg. Az időrendben őt követő harmadik államfőnk sem viselte sokkal hosszabb ideig e tisztséget, lévén hogy Habsburg József főherceg homo regiusként, vagyis a király teljhatalmú helytartójaként 1918. november 13-tól 16-ig, az őszi rózsás forradalom kirobbanásáig és Károlyi Mihály köztársasági elnökké válásáig állt hazánk élén. A sor másik végén Horthy Miklós található, aki 1920. március 1-én lépett hivatalába, amit 1944. október 16-ig viselt. Ehhez mérhető időtartalmat mondhat magáénak Losonczi Pál is, aki már a Magyar Népköztársaság élén állt, 1967 április 14-étől 1987 június 25-ig.

A dobogó harmadik helyén pedig Dobi István található, aki 1952. augusztus 14-étől 1967. április 14-ig viselte hivatalát. Áder Jánost 2012. május 2-án választotta az Országgyűlés köztársasági elnökké. Második alkalommal 2017. március 13-án választották köztársasági elnöknek, így e két ciklusban összesen tíz évig volt Magyarország legfőbb közjogi méltósága.

HOLNAPTÓL EGY SZEGEDI SZÁRMAZÁSÚ, HÁROM GYERMEKES ÉDESANYA LESZ MAGYARORSZÁG ÁLLAMFŐJE

Nagy nap volt 2022. március 10-e, aznap Magyarország történetében először választottak női, egyben szegedi köztársasági elnököt. Sőt, van még egy extra érdekesség a tarsolyunkban: sosem látta még el ennyire fiatal politikus a tisztséget. Novák Katalin, a szegedi születésű, a Szegedi Tudományegyetemen végzett, három gyermekes édesanya – Áder Jánost váltva – május 10-től az ország államfője:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb