Mindenmás

Szúnyogok és kullancsok gyűrűjében, avagy hogyan védekezhetünk a gonosz kis vérszívók ellen? – Ezt tanácsolják a Katasztrófavédelem és az NNK szakemberei

Ahogy beköszöntött az igazán jó idő Szegeden, és végre kimozdulhattunk a szabadba, megjelentek környezetünkben a vérszívók, az örök bosszúságot okozó szúnyogok és a vírusos agyhártya/agyvelőgyulladás, valamint a Lyme-kór terjesztéséért felelős kullancsok is. A szúnyogok irtásáról, arról, mit tehetünk egyénileg, hogy ne szaporodjanak el, Mukics Dániellel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjével beszélgettünk, arról pedig, hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, a Nemzeti Népegészségügyi Központot kérdeztük meg.

AZ IDŐJÁRÁS NAGYBAN BEFOLYÁSOLJA A SZÚNYOGOK SZÁMÁT

Mukics Dániel elmondta, nagyban befolyásolja a szúnyogok számát az időjárás. Idén relatív hűvös tavaszunk volt, most kezdett kissé csapadékosabbá válni az időjárás, amit felmelegedés követett, ez pedig kedvez a szúnyogok elszaporodásának. Így kora tavasz után április végére kialakultak a csípőszúnyogok lárvái számára az ideális tenyészőhelyek. Mukics Dánieltől megtudtuk, az elmúlt két hétben a Tisza árterületén történt lárvagyérítés légi módszerrel, folyadékot és granulátumot juttattak ki a szakemberek. A biológiai eljárás során a szúnyogok tenyészőhelyén egy baktérium által termelt, természetes fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez az anyag kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre teljesen ártalmatlan.  

EGYÉNILEG IS SOKAT TEHETÜNK A SZÚNYOGOK ELSZAPORODÁSA ELLEN

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője beszélt továbbá arról is, hogy a szúnyoggyérítésnek a pontos helyét és idejét maximum egy, másfél hétre lehet előre megtervezni. Ez azért van így, mert a szakemberek folyamatosan elemzik a helyzetet országszerte, hogy hol, mekkora a szúnyogártalom. Elemzik a vizekben a lárváknak a fejlettségi állapotát, számát, valamint a kifejlett szúnyogok számát és ahol ez elér egy bizonyos limitet, ott lesz a következő időszakban szúnyoggyérítés – emelte ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, majd hozzátette, hogy a szúnyogok nagy része magántelkeken fejlődik ki, ezért a magánszemélyeknek is hatalmas a felelőssége van abban, hogy mennyi szúnyoggal találkozunk az idei évben. Mukics Dániel ezzel kapcsolatban kihangsúlyozta, hogy egy-egy nagyobb eső után érdemes azokat a kerti tárgyakat, amelyek összegyűjtik az esővizet kiönteni, hiszen ezekben ezer számra képesek kifejlődni a szúnyogok, akár néhány deciliter vízben is.

SZEGED365 PODCASTINTERJÚ MUKICS DÁNIELLEL

Mukics Dániel még sok hasznos információt közölt velünk, a vele készített teljes interjút pedig itt hallgathatod meg.

NEMCSAK A SZÚNYOGOK, A KULLANCSOK IS BORZOLJÁK A KEDÉLYEKET SZEGEDEN

A jelenlegi időjárás azonban nem csak a szúnyogoknak kedvez, hanem a kullancsok is nagy számban megjelentek Szegeden. Megkérdeztük a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), mit lehet tenni e vérszívók ellen, hogyan védekezhetünk. Mint írták, Magyarországon 2007 óta nincs a kullancsok szabadban történő irtására használható biocid termék, irtószer engedélyezve, sőt a kullancsok irtására növényvédőszerek sem használhatók, így a szakemberek leginkább az egyénileg történő védekezést javasolják.

A SZAKEMBEREK AZ EGYÉNI VÉDEKEZÉST AJÁNLJÁK

“A közterületeken és udvarokban megfelelő kertészeti beavatkozásokkal csökkenthető a kullancsok előfordulása. A fű rendszeres nyírása, az aljnövényzet és a bokrok metszése, az avar gyakori összegyűjtése ebből a szempontból kétféle előnnyel is jár. Egyrészt kevésbé nedves mikroklímát eredményez, ami a kiszáradásra érzékeny kullancsok számára előnytelen, másrészt a kevésbé gazdag aljnövényzet táplálékkeresésük hatékonyságát rontja. További lehetőség még, hogy azokon a parkos, ligetes területeken, ahol gyakran észlelnek kullancsot, a lakosság figyelmét táblákkal hívják fel a kullancsok elleni egyéni védekezés fontosságára” – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

ÚJ KULLANCSIRTÓ SZER ENGEDÉLYEZTETÉSÉRE TÖBB PRÓBÁLKOZÁS IS TÖRTÉNT, AZONBAN EDDIG SIKERTELENÜL

Tájékoztatásuk szerint új kullancsirtó szer engedélyeztetésére vonatkozóan több próbálkozás is történt, ezideig eredménytelenül, mivel a gyártó egyik esetben sem tudott olyan vizsgálati eredményeket bemutatni, amelyből a készítmény hatékonysága, valamint humán- és környezet-toxikológiai kockázata hitelt érdemlően elbírálható lett volna. Ezen adatok ismerete nélkül nincs lehetőség a készítmény engedélyezésére. Megfelelő dokumentációval rendelkező, a biocid felülvizsgálati programban szereplő hatóanyagot tartalmazó, új kullancsirtó szer engedélyezésének azonban továbbra sincs akadálya – írta az NNK.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb