Mindenmás

Zsaroló email hatására vetett véget az életének egy Szeged környéki férfi – a felkutatásáról Petrács Alex, a D.O.R.T. Speciális Mentők drónfelderítő pilótája számolt be

Öngyilkosságot követett el április végén egy Szeged környéki településen élő férfi azt követően, hogy ismeretlen feladótól egy zsaroló emailt kapott, miszerint feltörték a gépét és felvételt készítettek róla pornográf tartalmak nézése közben, amit a hacker nyilvánosságra hoz, ha bizonyos időn belül, egy meghatározott összeget nem utal át a kért helyre. A fiatalember eltűnésekor ismerősei Petrács Alex, a szegedi D.O.R.T. Speciális Mentők drónfelderítő pilótájának segítségét kérték, akit Axefly Vision néven már jól ismerhetünk, drónnal készített videóiról. A férfi felkutatásáról Alex számolt be nekünk.

A FÉRFI FELÖLTÖTTE SZÉP RUHÁJÁT ÉS TÖBBÉ NEM MENT HAZA

Ahogy Alex elmondta, április végén, egyik délután ismerősétől kapott egy telefonhívást, hogy segítsen megtalálni annak Szeged közeli településen élő negyven év körüli rokonát, aki már jó pár órája elment otthonról, s azóta nem adott hírt magáról, sőt a telefont sem veszi fel. Először remélték, hogy csak horgászni indult, de később megtalálták otthon a horgászfelszerelést, sőt a férfi édesanyja szerint fia szépen kiöltözve távozott otthonából, így mindenki rögtön a legrosszabbra gondolt. A családtagoknak tudomásuk volt a rosszindulatú, zsaroló email-ről, tudták, hogy a férfi zaklatott állapotban van, ezért nagyon aggódtak érte.

ALEX FELDERÍTŐKÉNT SZERZETT TAPASZTALATAI ALAPJÁN MÁR ROSSZAT SEJTETT

Alexnek több sem kellett, rögtön fogta felszerelését és az eltűnt személy felkutatására indult. Először a Szeged melletti tavaknál keresték, hátha ott van, de nem találták meg a férfit. Ekkor telefonált a fiatalember édesanyja, hogy nincs meg a környékbeli weekend házuk kulcsa. A hír hallatán már Alexnek is rossz érzése támadt, hiszen felderítőként szerzett tapasztalatai alapján már sejtette, hogy ennek sajnos nem lesz jó vége.

SAJNOS KÉSŐN TALÁLT RÁ A FIATALEMBERRE A SEGÍTSÉG

A weekend ház udvarában rögtön felismerték az eltűnt férfi autóját. Alex átugrott a zárt kerítésen, majd nyomában a fiatalember rokonaival bementek a telekre körülnézni. A ház ajtaját zárva találták, azonban Alex észrevette, hogy a padlásfeljáró nyitva és neki van támasztva egy létra. A padlásra felérve ráleltek az eltűnt személyre, sajnos azonban megmentéséhez már túl későn érkeztek, a férfi önkezével véget vetett életének, felakasztotta magát.

ALEX AZÉRT FORDULT A NYILVÁNOSSÁGHOZ, HOGY A TRAGÉDIÁRA FELHÍVA A FIGYELMET MEGAKADÁLYOZZA, HOGY MÁSOKKAL IS HASONLÓ TÖRTÉNJEN

A család érthetetlenül áll a tragédia előtt. A zsaroló emaillel kapcsolatban nemcsak a férfi rokonai és barátai, hanem ügyvédek és a rendőrség is megerősítette abban a fiatalembert, hogy ez egy átverés, ne vegye komolyan, mégis, annyira kétségbeesett a fenyegető üzenettől, hogy nem látott más kiutat. Sajnos az elkövető értett hozzá, hogy eltüntesse a nyomait, így nem lenyomozható az email forrása, ezért is fordult Alex – az elhunyt családjának kérésére – a nyilvánossághoz, hogy tudjanak az emberek az ilyen elektronikus üzenetek létezéséről és ne dőljenek be neki.

SZEGED365 PODCASTINTERJÚ PETRÁCS ALEXEL

Podcastinterjúnkban meghallgathatod a teljes történetet Petrács Alex, a szegedi D.O.R.T. Speciális Mentők drónfelderítő pilótájának tolmácsolásában.

AZ ALÁBBIAKBAN A SZÓBAN FORGÓ LEVELET VÁLTOZTATÁSOK NÉLKÜL KÖZÖLJÜK:

“Helló! Hadd mutatkozzam be. Hivatásos programozó vagyok, aki a szabadidejében hackelésekre specializálódik. Ezúttal sajnos te váltál a következő áldozatommá, mivel feltörtem az operációs rendszeredet és a készülékedet. Már hónapok óta figyelemmel kísérlek. Egyszerűbben fogalmazva, megfertőztem a gépedet egy vírussal, miközben te éppen a kedvenc felnőtt tartalmú weboldaladat böngészted. Elmagyarázom részletesebben is, hogy mi történt, ha még nem lenne tapasztalatod ilyen fajta helyzetben. Egy trójai vírus teljes hozzáférést és ellenőrzést ad számomra a készüléked felett. Vagyis mindent látok és kezelhetek a képernyődön, bekapcsolhatom a kamerádat és a mikrofonodat, valamint egyéb dolgokat is, anélkül, hogy te erről bármit is tudnál. Továbbá, hozzáférést szereztem még a teljes névjegyzékedhez a készülékeden és a közösségi oldalaidon. Joggal teheted fel a kérdést, miért nem értesített a víruskeresőd semmilyen kártevő programról?

Nos, a kémprogramom egy speciális meghajtót használ, melynek a programkódját rendszeresen változtatja, és ezáltal a víruskeresőd nem lesz képes felismerni. Összeállítottam egy videót, amelyben te szerepelsz, ahogy éppen magaddal játszadozol a képernyő baloldalán, miközben a jobboldal pedig azt a pornóvideót mutatja, amit éppen akkor néztél. Mindössze néhány kattintás elegendő arra, hogy továbbítsam ezt a videót az összes barátodnak és ismerősödnek a közösségi oldalakon.

Meg fogsz lepődni, de még egyéb nyilvánosan elérhető online felületen is közzé tudom tenni. A jó hír az, hogy még megakadályozhatod, hogy mindez megtörténjen: Nem kell mást tenned, mint átutalnod 1350 USD összegnek megfelelő bitcoint a BTC tárcámra, (ha nem tudod, hogyan kell csinálni, keresgélj egy kicsit az interneten, – rengeteg cikk leírja lépésről lépés a teendőket). Amint megkapom az összeget, törlöm az összes pajzán videódat, és ígérem, hogy többet nem fogsz hallani felőlem. Van rá 48 órád (pontosan 2 napod), hogy fizess. Automatikus értesítést kapok arról, hogy mikor nyitottad meg ezt az e-mailt, és az időzítő pontosan ettől a pillanattól fogva kezd el ketyegni automatikusan. Ne is próbálj meg válaszolni, mivel teljesen hiábavaló lenne (a küldő e-mail címe automatikusan generált és az internetről szereztem).

Ne próbálj meg panaszkodni vagy feljelenteni sem, mivel az összes személyes adatom és a bitcoin címem is titkosított, a blokklánc rendszer részeként. Alapos munkát végeztem. Ha rájönnék, hogy megpróbáltad ezt az e-mail továbbítani bárkinek is, azonnal nyilvánosságra hozom a piszkos videódat. Légy következetes, és ne kövess el újabb buta hibákat. Tiszta és egyértelmű utasításokat adtam, lépésről lépésre. Egyszerűen csak kövesd a lépéseket, és ezzel véget vethetsz ennek a kellemetlen szituációnak egyszer és mindenkorra. Üdvözletem és sok szerencsét!”

SZERETNÉNK KIHANGSÚLYOZNI, HOGY AZ EMAIL ÁTVERÉS, NE DŐLJ BE NEKI!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb