Közélet

Annyira kevés az ápoló, hogy már a nyári szabadságok kiadása is kérdéses – Bugarszki Miklós interjú, az ápolók nemzetközi napján

Egy mentálisan és fizikálisan elfáradt, létszámában megcsappant ápolói társadalom képét festette le az Indexnek a Magyar Ápolási Egyesület alelnöke. Bugarszki Miklóst az ápolók nemzetközi napja alkalmából kérdezte a lap arról, hogy lesz-e a május 31-i tilalom lejárta után mindent elsöprő felmondási hullám, hogy érződnek-e még a Covid-hatások, és hogy melyek azok az egészségpolitikai lépések, melyeket az újonnan megalakuló kormánynak mihamarabb meg kell lépnie.

Bugarszki nem volt túl optimista:

  • Nehéz időszakon vannak túl az ápolók, az elmúlt két és fél évben a járvány fizikálisan és mentálisan is próbára tette őket.
  • A dolgozók létszáma oly mértékben megcsappant, hogy jelenleg még a némi reményt keltő nyári szabadságok kiadása is komoly problémát jelent.
  • A kieső munkaidőt az alkalmazottak jelentős túlórákkal, extra helyettesítésekkel tudják pótolni, ami még tovább növeli a terheket.

FELMONDÁSI TILALOM IDE VAGY ODA, AKI NAGYON AKART, MÁR MENT

Bár a humánerőforrás-hiány már így is hatalmas, több egészségügyi szervezet újabb távozási hullámra számít a május 31-én megszűnő, 2020 ősze óta, kisebb-nagyobb megszakításokkal tartó felmondási tilalom miatt.

A Magyar Ápolási Egyesület vezetője ugyanakkor azon az állásponton van, hogy aki nagyon akart, kiskapuk segítségével a tilalom ellenére már távozott az egészségügyből. Ha valaki például három napig igazolatlanul hiányzik, kénytelenek elküldeni, de voltak olyan egészségügyi dolgozók, akik szándékosan nem vették fel a harmadik oltást, abban a reményben, hogy eltanácsolják őket.

EGYRE NYÍLIK AZ OLLÓ AZ ORVOSI ÉS ÁPOLÓI BÉREK KÖZÖTT

A szakember szerint bár történt előrelépés a béremelés terén, még mindig vannak hiányosságok, nem mindenki kapta meg ugyanis azt a pénzt, amire az ígéretek szerint számítani lehetett. Szintén gondot jelent, hogy egyre csak nyílik az olló az orvosi és az ápolói bérek között, utóbbi aránytalanul leszakad, ami feszültségekhez vezet.

Mint kifejtette, a Magyar Ápolási Egyesület továbbra is fenntartja azt a korábban megfogalmazott javaslatot, hogy az ápolók bére végzettségi szinttől függően ne legyen kevesebb, mint az orvosi bérek 50-70 százaléka.

AZ ÚJ KORMÁNY LEGFONTOSABB FELADATA: KORRIGÁLNI A BÉREMELÉSEK HIÁNYOSSÁGAIT

Az újonnan megalakuló kormánynak a következő ciklusban mihamarabb fel kell mérnie, hogy a béremelés tekintetében hol vannak még hiányosságok, és azokat rövidesen korrigálni is kell – fejtette ki az Indexnek Bugarszki Miklós, mint mondta, bízik abban, hogy minisztériumi szinten is kineveznek egy országos vezetőápolót, aki az egészségpolitika legmagasabb szintjén képes kijelölni a legfontosabb stratégiai irányokat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb